11. 07. 2012

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Levné hypotéky umožňují snáze pořídit vlastní bydlení

Průměrné úrokové sazby hypoték v červnu poklesly o několik dalších setin procentního bodu, což v kombinaci se stagnací cen bytů znamená další zlepšení úrovně finanční dostupnosti bydlení. Index dostupnosti bydlení (IDB 85), který měří, jak velkou část příjmu vynaloží průměrná rodina na měsíční splátku hypotéky (sjednanou v pásmu do 85 % LTV*), v červnu klesl z 29,6 na 28,8 %. Přitom ještě v roce 2009 se pohybovalo zatížení domácností měsíční splátkou hypotéky na úrovni 50 %, tedy na úrovni poloviny měsíčního příjmu domácnosti.
golem-110712-01

Z regionálního pohledu nejlepší dostupnost bydlení vykazují kraje Ústecký, Moravskoslezský a Vysočina. Naopak nejhůře dostupné vlastnické bydlení je v Praze a Jihomoravském kraji, kde statistiky významnou měrou ovlivňují průměrné ceny bytů v Brně. Oproti květnu téměř ve všech regionech ČR došlo ke zlepšení dostupnosti bydlení. Výjimkou jsou pouze kraje Jihočeský a Plzeňský, kde vlivem meziměsíčního nárůstu průměrných cen bytů došlo i k nárůstu indexů dostupnosti.

Tip: Více informací naleznete v sekci DOSTUPNOST BYDLENÍ na webových stránkách www.golemfinance.cz.
golem-110712-02

Meziměsíční zlepšení vykazuje rovněž Index návratnosti bydlení (INB) který vyjadřuje, kolik let by domácnost v daném regionu musela spořit všechny své příjmy, aby si mohla pořídit byt s definovanými parametry. Ve většině krajů ČR v uplynulém měsíci došlo ke zlepšení, takže v průměru za celou ČR došlo v červnu ke zkrácení (v grafu zeleně) průměrné doby návratnosti ze 4,18 na 4,07 let. Výjimkou je opět Jihočeský a Plzeňský kraj. Konkrétně v Plzeňském kraji nyní domácnost s průměrnými příjmy vynaloží na pořízení modelového bytu zhruba 3,4 násobek svého ročního příjmu, tedy 1 352 065 Kč.
golem-110712-03

Jednoznačně platí, že současné období je vhodné k pořízení vlastního bydlení, neboť dostupnost je nejlepší za posledních několik let. Klienti s hypotékou jen musí mít stále na paměti, že výše úrokové sazby se v následujících letech může změnit, což se projeví ve výši měsíční splátky úvěru. V případě variabilních úrokových sazeb téměř okamžitě. V případě pevných úrokových sazeb po uplynutí doby fixace.

REKLAMA

* LTV = poměr mezi částkou úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti stanovenou odhadcem či bankou
Zdroj : GOLEM FINANCE, s.r.o., www.realitycechy.cz

Vývoj Swiss Life Hypoindexu