Lidé utrácejí rychleji než dříve, o půjčku žádají již dva týdny po výplatě

23.10.2015 12:10 Tisková zpráva:

Nezvykle rychle po výplatě si Češi půjčují u finančních institucí. Již dva týdny po tom, co dostanou u zaměstnavatele mzdu, 75 % z nich nemá na své měsíční výdaje. To poukazuje na to, že české domácnosti nemají dostatečné rezervy a že jejich výdaje jsou leckdy vyšší než jejich příjmy. (Tisková zpráva: Fair Credit)

Tyto závěry vyplývají z marketingového průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Fair Credit. Průzkum proběhl v průběhu září a zúčastnilo se ho přes dva tisíce respondentů z České republiky. Zatímco 61 % dotázaných je schopno z měsíční výplaty uhradit složenky a veškeré závazky, 39 % není schopno s měsíční mzdou vyjít. Každý třetí Čech přiznává, že se mu nedaří ušetřit, neboť jeho výdaje jsou vyšší než příjmy.

Na otázku, jak řeší domácnost situaci, kdy nedostačují příjmy, odpovědělo 75 % z nich, že si musí půjčit u finančních institucí již dva týdny po výplatě, 15 % respondentů si přivydělává brigádou či nahodilými pracemi a 10 % domácností musí sáhnout do svých úspor.

„Pokud domácnosti nevychází se svými příjmy, doporučil bych, aby si každý měsíc provedly rozvahu příjmů a výdajů a finanční výpadek začaly řešit s předstihem. Rozhodně bych chtěl lidi odradit od toho, aby vytloukali půjčku půjčkou“ uvedl Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit.