19. 02. 2009

Ministerstvo pro místní rozvoj svou laxností způsobí další zadlužení státu, tvrdí OSMD

Tento krok je v  souladu s iniciativou Evropské unie o zateplování budov a zvyšování energetické soběstačnosti České republiky spolu s dobudováním ekologicky čistých zdrojů energie. „Může to výrazným způsobem ovlivnit urychlení prací bez potřeby velkých přímých dotací,“ říká předseda sdružení RNDr. Tomislav Šimeček.

Sdružení dále odmítá chystaný zákon, který má prodloužit deregulaci nájemného o další dva roky.  „Stát tento problém stále neřeší. Zneužívá současné hospodářské krize a stále odsouvá řešení tohoto problému. Žádáme vládu a poslance, aby byli zodpovědní a tento problém již jednou pro vždy vyřešili a narovnali dle názoru našeho i Ústavního soudu současný protiprávní stav! Je nutné si uvědomit, že prodloužením regulace o další 2 roky se stát  sám vystavuje riziku, že při předpokládané prohrané arbitráži se částka, kterou budeme muset my všichni platit, zvýší o další miliardy korun,“ vyjadřuje své rozhořčení Tomislav Šimeček.

Místo návrhů na prodloužení zákona o deregulaci nájemného by podle Šimečka měla příslušná ministerstva řešit problematiku bydlení sociálně slabých občanů ČR a zabývat se nutností zákona o bydlení sociálně potřebných. Tento problém je velmi vážný a je nutné jej řešit co nejdříve. Neustálým odkládáním této problematiky stát riskuje vysoké výdaje při kompenzaci škod, které bude muset zajistit kvůli prodloužení protiústavní regulace nájemného. „Je to úplně nelogické jednání.  Místo toho, aby stát pomohl zaplatit obvyklé nájemné jen sociálně potřebným v nezaviněné nouzi, nabízí nesmyslně nízké nájemné i bohatým nájemníkům,“ tvrdí Šimeček.

Představitelé OSMD vidí alternativní řešení v přijetí zákona o sociálním bydlení formou adresných dávek občanům, kteří se ocitli v nezaviněné nouzi tak, aby si mohli na fungujícím trhu bydlení pronajmout přiměřený byt za místně obvyklé tržní nájemné. Domácnostem v zaviněné nouzi by měly obce nabídnout alespoň dočasné přístřeší do doby, než si najdou práci. Tuto snahu však nepodporuje Sdružení na ochranu nájemníků (SON). „Majetní nájemníci si mohou cenu svého bydlení zaplatit nebo si případně pořídit vlastnické bydlení,“ je přesvědčen Šimeček.

OSMD rovněž upozorňuje na údajné pochybení Nejvyššího soudu, který má zcela ignorovat nadřazenost ústavního práva nad ustanoveními obecných předpisů. „Jde o jedno z posledních rozhodnutí Nejvyššího soudu, který jednoznačně podporuje neplatiče, nedodržování smluvních závazků a potvrzuje převahu lobistických skupin nad dodržováním ústavních práv. Jde o zákon 274/2001 Sb. a prováděcí předpis 428/2001 Sb., který učinil z pronajímatele legitimního rukojmí pro neplatící nájemníky. Pronajimatel je totiž povinen uzavřít smlouvu o dodávce pitné vody pro nájemníky s vodárnami bez ohledu na to, platí-li za to koneční spotřebitelé vody jakékoliv poplatky,“ vysvětluje Šimeček.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu