MMR: Hypotéky mladým jsou i letos mimo možný interval podpory

20.01.2012 09:01 Tisková zpráva: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR letos neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných úvěrů. Důvodem je fakt, že průměrné sazba úroků podporovaných hypotečních úvěrů je stále pod 5 procenty. Tento stav trvá již od loňského února.

Podpora hypoték je poskytována k úvěrům mladých na nákup bytů tak, že po dobu fixace úrokové sazby (nejdéle však po dobu 5 let) je poskytována podpora ve výši jednoho procentního bodu v případě, že průměrná sazba podporovaných hypoték za rok předcházející fixaci je v intervalu 5 až 6 %, dvou procent v případě intervalu 6 až 7 % atd.

„Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje,“ vysvětlil Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj. Snížení podpory na nulovou hodnotu bude dále provedeno rovněž u stávajících příjemců podpory, u kterých po 31. lednu dojde ke změně běžné úrokové sazby banky.

Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let věku také žádost o tento příspěvek. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace, tak klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to zpětně možné není.

V letošním roce rozpočtuje MMR na výplatu pokračujících podpor hypoték 13,5 mil Kč.