Nabídka nových bytů dál prudce klesá, na nepřátelské zákony doplácejí zákazníci

14.06.2016 01:06 Tisková zpráva:

Developeři vinou nepřiměřeně dlouhého povolovacího procesu nestačí uspokojovat zvýšenou poptávku po nových bytech. Podle analytických dat společnosti EKOSPOL nabídka na pražském rezidenčním trhu na jaře dál prudce klesala, na což v konečném důsledku doplatí především zájemci o nové bydlení.

Zatímco v březnu 22 největších pražských developerů nabízelo 3265 volných bytů, v květnu to bylo jen 2798 bytových jednotek, vyplývá z dat EKOSPOLU. Za pouhé tři měsíce tak z nabídky nejsilnějších hráčů na rezidenčním trhu zmizelo 467 volných bytů, což znamená pokles o více než 14 procent.

Takto razantní úbytek se pochopitelně odráží v rostoucích cenách nových bytů, a to zvlášť s ohledem na to, že zájemců o vlastní bydlení kvůli levným hypotékám a celkově pozitivní ekonomické situaci v Česku naopak přibývá.

Potenciální kupcům se tak výrazně zužuje nabídka, z níž mohou vybírat. Snáze proto mohou podlehnout trikům nepoctivých developerů a zakoupit byt, o nějž by za normálních okolností nebyl zájem. Na trhu jsou totiž stále stovky takzvaných „ležáků“, které se kvůli nepříznivému poměru ceny a kvality neprodají ani měsíce či roky po kolaudaci projektu. I jich ale postupně ubývá.

Dobré projekty se poznají tak, že jsou obvykle vyprodány ještě před dokončením, což je u EKOSPOLU, který je dlouhodobým lídrem českého rezidenčního trhu, naprostým pravidlem.

Vinou „legislativního Kocourkova“ v Česku se vydávání stavebních povolení táhne dlouhé roky, což značně brzdí a prodražuje bytovou výstavbu. Tento stav je brzdou růstu české ekonomiky a také faktorem, kvůli němuž se vlastní bydlení pro řadu rodin stává nedostupným.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.