Nález rozhodčího soudu je satisfakcí IDS, společnost bude nárokovat i úhradu víceprací

30.07.2015 05:07 Tisková zpráva:

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky dnes vydal nález ve sporu mezi společností Inženýring dopravních staveb a hlavním městem Prahou. Podle tohoto nálezu má hlavní město zaplatit IDS celkem 169 miliónů Kč za činnost správce stavby na tunelovém komplexu Blanka a dalších 14 miliónů Kč na úrocích z prodlení. IDS chce ještě nárokovat odměnu za vícepráce. (Tisková zpráva: IDS)

Nález rozhodčího soudu je finanční, právní a morální satisfakcí IDS. Soud jasně řekl, že město postupovalo v rozporu s dobrými mravy a IDS na základě osobního rozhodnutí generálního ředitele Bohumila Kvasiničky setrvala na stavbě ve veřejném zájmu i přesto, že jí hlavní město takřka pět let neplatilo,” řekl dnes Pavel Kočiš, mediální zástupce Inženýringu dopravních staveb.

Z právního hlediska se jedná o plné vítězství IDS. Soud zcela převzal argumentaci IDS a konstatoval, že IDS nenese vinu za prodražení ani prodloužení stavby. Byla nám přiznána vyšší než původně žalovaná částka. Navíc soud jasně otevřel cestu k uplatnění nároku za práce nad rámec původní mandátní smlouvy. O tomto nároku začneme s hlavním městem jednat co nejdřív,” řekl dnes JUDr. Marek Nespala, právní zástupce IDS.

Částka 169 miliónů Kč za činnost správce stavby a 14 miliónů Kč na úrocích z prodlení nárokovala IDS do 30.6. 2014. V tuto chvíli tak hlavní město Praha dluží IDS za další více než rok práce. Z rozhodnutí soudu plyne povinnost Prahy uzavřít s IDS řádnou smlouvu o výkonu funkce správce stavby za odměnu, jejíž výše vyplývá z nálezu.