Nedostatky nabídek katalogových typových projektů rodinných domů

25.10.2010 10:10 Tisková zpráva:

Na trhu se vyskytuje řada kanceláři, které nabízí typové projekty rodinných domů. Nekompromisní boj o zákazníka a nedozírné množství nabídek vytváří pro neznalého investora tak nepřehlednou situaci, že si je většinou schopen vybrat dům jen podle kvality vizualizace fasády domu.

Na výstavě Dům a Byt 2010 konané v Ostravě zamířilo několik zájemců o stavbu novostavby rodinného domu do poradenského centra s katalogem typových projektů rodinných domů, ve kterém již měli vybrán konkrétní dům s dotazem směřovaným k úsporám energií. Většinou šlo o domy se zastavěnou plochou do 150 m2. Tento fakt nás přiměl  se podívat na katalogy trošičku podrobněji. A pohled to nebyl vůbec hezký. Zaměřili jsme se především na kvalitu vizualizace a dispoziční řešení domů.

Řada vizualizací typových projektů rodinných domů vykazovala následující nedostatky:

Mnohdy není dodržována zásada dělení denní a noční (klidové) zóny domu. V pohledech jsou často snižovány komínová tělesa, aby netrčela v ploše střechy jako solitéry. ( o tahu takového komínového tělesa bychom mohli delší dobu debatovat ) V mnohých případech, u projektů malých domů téměř vždy, nebyly dodrženy minimální podlahové plochy obývacích pokojů a kuchyní. Předchozí nedostatky však zastínilo zjištění, že v 90-ti procentech půdorysů byl ignorován požadavek dvou zavíratelných dveří mezi WC a místem konzumace potravin. V několika případech byly dveře WC zakresleny přímo u jídelního stolu či baru v kuchyni. Jistě by Vám u takto umístěného stolu chutnalo, že?

Výsledek:  Ve třech ze čtyř zvolených katalogů rodinných domů byly nabízeny rodinné domy formou typových projektových dokumentací. Vizualizace těchto domů, které byly graficky znázorněny v předmětných katalozích vykazovaly výše uvedené nedostatky. Katastrofálně dopadla kategorie malých domů se zastavěnou plochou do 80-ti m2. Navíc přikrášlování vizualizací typových projektů rodinných domů se nemusí jejich autorům vyplatit pokud investor zjistí, že technicky musí jeho dům vypadat jinak, než je zakresleno v katalogu.