25. 04. 2017

Nesoulad nabídky s poptávkou má dramatický dopad na trh s byty

V prvním čtvrtletí se podle analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group v Praze prodalo o 15 procent méně nových bytů než před rokem a skoro o třetinu méně než před dvěma roky. Počet nabízených bytů klesl o 1800, resp. 3000 jednotek. Cena nově prodaných bytů už nyní převyšuje 72 000 korun za m2

Počet nových bytů, který se za první čtvrtletí letošního roku prodal v hlavním městě, dosáhl čísla 1350, jak vyplývá z aktuálních společných analýz společností Trigema, Skanska  Reality a Central Group. To je o 250 jednotek méně než před rokem a o 500 méně než před dvěma roky.
„Pro letošní rok v Praze očekáváme, že se poprvé po více než 7 letech nebudou počty nově prodávaných bytů navyšovat. Pravděpodobná je spíše stagnace, nebo mírný pokles. Hlavním důvodem je snižující se zásoba jednotek, protože vázne povolování nových stavebních projektů. V některých regionech je však ještě možný další růst. Středočeský kraj hlásí 1400 a Jihomoravský 1000 dostupných bytů,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.
Zásoba nových jednotek, které se na pražském trhu objevují, se meziročně snížila o třetinu. Zatímco ke konci prvního čtvrtletí roku bylo na trhu 3450 nabízených nových bytů, před rokem to bylo 5250 jednotek. Ve stejném období před dvěma roky to přitom bylo dokonce 6450 jednotek, což je téměř o polovinu více než dnes.
„Jen za 1. čtvrtletí klesl počet nabízených bytů o více než 500 a to i přesto, že začala hlavní developerská sezóna a řada firem přidala nové projekty do nabídky. Většina bytů v nabídce je navíc v cenách nad 60 tisíc Kč za m2 a pro běžnou střední třídu je tak reálně cenově dostupných jen asi 700 nabízených bytů, což je pro metropoli, jakou je Praha zcela nedostatečné. A to je také hlavní důvod, proč ceny bytů rostou,“ řekl šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.
Nesoulad mezi poptávkou a nedostatečnou nabídkou se proto také odrazil v dalším tlaku na ceny za nové byty, které se nyní prodávají v průměru za 72 131 korun za m2. V cenové hladině nad 60 tisíc korun za m2 je v současnosti již okolo 80 procent všech prodaných bytů. Před rokem to přitom bylo zhruba 40 procent, tedy polovina aktuálního stavu.
„V současné době neevidujeme nabídku v segmentu dostupného bydlení do 55 tisíc za m2, což je způsobeno úbytkem levných projektů v okrajových lokalitách Prahy a přesunem nabídky do širšího centra metropole a lokalit s dobrou dopravní dostupností,“ sdělila Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.
Nejvíce nových bytů se v hlavním městě prodalo v Praze 9 (30 procent), Praze 5 (20 procent) a Praze 4 (12 procent). Z hlediska dispozic se poptávka opět soustředila zejména na 2+kk (33,5 procenta), za nimiž však byly v těsném závěsu 3+kk (30,8 procenta). Následovaly 1+kk (17,69 procenta) a 4+kk (13,8 procenta).
V regionech se podle statistik společnosti Trigema prodalo v prvním kvartálu 1 430 bytů, z čehož nejvíce jich bylo ve Středočeském kraji. Silný zájem hlásí také kraj Jihomoravský a Plzeňský. Naopak nejméně nových bytů se realizovalo opět na Vysočině a dále pak v Karlovarském a Libereckém kraji, kdy se vždy jednalo o pouhé desítky nově prodaných bytů. Dostupných je v regionech 4700 nových bytů. Ve Středočeském 1400, Jihomoravském 1000 a Plzeňském 550 bytů.
Silné pnutí na trhu s novými byty, které je charakteristické zejména pro Prahu, se odráží také ve vývoji na trhu secondhandového a nájemního bydlení.
Ceny secondhandů již proto také v některých lokalitách, jako jsou například Praha 1 a 3, převyšují ceny za nové bydlení, jak dokládají výsledky analýzy Trigemy. Kvartálně se pak v rámci celého města zvedly ceny secondhandů v průměru o 5 procent na 74 331 Kč za m2. Medián, jenž je očištěn o extrémní hodnoty, pak dosáhl hodnoty 68 421 Kč za m2, což je o 3 procenta více než na konci loňského roku.
Ceny nájemních bytů podle statistik Trigemy čtvrtletně nejvíce vzrostly u 1+kk a 2+kk, a to hned o desetinu – v případě 1+kk na 10 905 Kč za m2, u 2+kk pak na 14 437 Kč za m2. V průměru nájmy v hlavním městě dosahují výše 300 Kč za m2. Na konci minulého roku to bylo přitom 280 Kč za m2. Medián činil na konci března 278 Kč za m2. Vloni na konci prosince dosahoval úrovně 258 Kč za m2.
Hrubá výnosnost nájemného se v Praze přibližuje západním metropolím a je nejnižší ze sousedních zemí bývalého komunistického bloku. Průměrná výnosnost u aktuálně uzavíraných smluv je 4,4 % a investiční byt se tak z nájemného zaplatí za 22 let. Mimo Prahu se výnos z pronájmu pohybuje i nad úrovní 5 %,“ komentuje aktuální výhodnost vložení prostředků do nájemního bydlení Pavel Kliment, partner KPMG odpovědný za realitní sektor vývoj na trhu investičních bytů.
Analýzy pražského realitního trhu realizují společně od roku 2016 společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group. V letech 2014 až 2015 je sestavovaly dohromady společnosti Trigema, Skanska Reality a Ekospol. Analýzy secondhandového a nájemního trhu připravuje od roku 2016 společnost Trigema na základě téměř 10 000 záznamů z 20 nejvýznamnějších domácích realitních serverů.
Tisková zpráva:  Trigema, Skanska Reality a Central Group

Vývoj Swiss Life Hypoindexu