Nová možnost financování pro menší developery bez vlastních finančních zdrojů a předprodejů formou společného podniku s CENTRAL GROUP

08.03.2012 08:03 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

Některé menší rezidenční projekty v Praze, jejichž uskutečnění zabrzdila trvající finanční krize, se již brzy budou moci realizovat. Od vypuknutí hospodářské recese ve druhé polovině 2008 je bankovní financování pro nové developerské projekty velmi omezené. A většina developerů, zejména těch menších, nemůže bez úvěru svůj projekt realizovat. Počet bank, které jsou dnes ochotné developerské rezidenční projekty financovat, je velmi limitovaný. A tyto banky navíc vyžadují značné vlastní finanční zdroje developera a zároveň vysoké předprodeje, tedy smlouvy uzavřené s klienty ještě předtím, než je jasné, jestli se objekt vůbec bude stavět. Tyto striktní podmínky fakticky znemožňují realizaci takových projektů.

Největší český rezidenční developer CENTRAL GROUP dnes na realitním veletrhu MIPIM ve francouzském Cannes představil svůj nový finanční program. Jedná se o novou možnost financování pro menší rezidenční developery v Praze. Pokud takový developer vlastní pozemek v hlavním městě s vydaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením, nemusí už mít žádné vlastní finanční zdroje a ani nemusí dokládat předprodeje.

CENTRAL GROUP je dlouhodobě největším tuzemským developerem nejen v prodejích a nové výstavbě, ale i v akvizicích nových pozemků a brownfields v Praze. V minulém roce společnost koupila pět nových pozemkových lokalit. Pro letošní rok má pro nové akvizice vyčleněnu částku 900 milionů Kč. Nad rámec této částky nyní vyčlenila dalších 500 milionů Kč na společné podniky s menšími developery.

„Naše volné kapitálové zdroje jsme se rozhodli rozdělit z větší části na další akvizice pozemků pro naše vlastní střední a větší bytové projekty a z menší části pak na spolupráci s menšími developery,“ říká předseda představenstva CENTRAL GROUP Dušan Kunovský. „Menším projektům se většinou sami nevěnujeme, protože je to pro nás s ohledem na naše zaměření a režii finančně ne příliš vhodné. Pro jejich rozvoj jsme však schopni menším developerům nyní poskytnout financování a naši komplexní podporu a know-how,“ dodává Kunovský.

CENTRAL GROUP není bankou a nenabízí menším developerům jen financování za stanovený úrok. Jedná se o společný podnik, v rámci kterého CENTRAL GROUP poskytuje kromě financování také poradenství a supervizi, zejména stavební dozor zajišťující vysokou kvalitu realizace. Vlastně se jedná o poskytnutí komplexní podpory a celého know-how úspěšného rezidenčního developmentu. Zároveň však má developer plnou volnost v marketingu a prodeji bytů ve svém projektu, čímž může ovlivňovat rychlost prodejů a také úroveň svého zisku.

Financování pro menší developery poskytuje CENTRAL GROUP pro projekty do 70 bytů s finančním objemem realizace do 150 milionů Kč na objekt. Poskytnuté finanční prostředky musí developer vrátit do dvou let od zahájení čerpání financování. Při dlouhodobějším prodlení s vrácením poskytnutých finančních prostředků nebo při vážném porušování smlouvy o spolupráci ze strany developera jsou mezi stranami nastaveny smluvní zajišťovací mechanismy. V případě vážných problémů developera přebírá CENTRAL GROUP plně dokončení projektu, čímž se případné problémy jakkoliv nedotknou klientů ani kvality stavby.

Více informací o tomto novém finančním programu mohou zájemci obdržet na základě zaslání identifikace pozemku a svého podnikatelského záměru na e-mail spoluprace@central-group.cz.