Nové emise HZL Hypoteční banky budou směřovat institucionálním investorům a do privátního bankovnictví ČSOB

10.12.2012 02:12 Tisková zpráva: Hypoteční banka

Hypoteční banka dnes vydala druhou tranši 68. emise hypotečních zástavních listů (HZL) v hodnotě 1,2 miliard korun. Tři dny poté, 13. prosince, banka nabídne další, v pořadí již 69. emisi HZL, opět ve stejné hodnotě 1,2 miliardy korun. 69. emise bude jako letos první veřejně obchodovatelná a bude přijata k obchodování na Burze cenných papírů Praha.

Je určena pro vybrané institucionální investory a roční výnos činí 1,22 %. HZL z dnešní druhé tranše 68. emise jsou naopak podobně jako v jiných letošních případech nabídnuty klientům institucionálního a privátního bankovnictví ČSOB.
„Hypoteční zástavní listy jsou velmi zajímavou možností pro všechny investory, kteří mají malou chuť k riziku a přitom například hledají vhodnou alternativu k investicím do státních dluhopisů. Celkový objem emitovaných HZL jen pro klienty privátního bankovnictví ČSOB již v tomto roce dosáhl 3,5 miliardy Kč a setkal se se značným zájmem investorů,“ uvádí Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva Hypoteční banky.

Hypoteční banka uvedla na trh v letošním roce již tři emise hypotečních zástavních listů, kdy všechny předchozí byly určeny výhradně pro klienty institucionálního a privátního bankovnictví ČSOB a jsou již téměř prodány. HZL z druhé tranše 68. emise mají nominální hodnotu 1 Kč. Byly vydány s kupónem 1,80 % a jsou splatné v roce 2017. 69. emise, která bude směřovat na burzu cenných papírů v Praze, je vydána s kupónem 1,22 % p.a. se splatností tři roky. Z hlediska výnosu tak mohou být HZL zajímavou alternativou k jiným investičním nástrojům.

Hypoteční zástavní listy (HZL) patří z dlouhodobého hlediska mezi nejspolehlivější investice. První emisi HZL uvedla na český trh v roce 1996 právě Hypoteční banka. Ta zůstala až do současnosti největším emitentem HZL a postupně se HZL staly vyhledávaným nástrojem k zajištění finančních zdrojů pro řadu dalších bank.

„První emise HZL v roce 1996 byla jedním z klíčových momentů rodícího se trhu s hypotečními úvěry v České republice.  Od té doby jsme již vydali hypoteční zástavní listy v celkovém objemu více než 147 miliard korun,“ dodává Jan Sadil.