17. 04. 2016

Nové tarify elektřiny vyslyší názor veřejnosti. Ta ale neví, o co se jedná, ukázal průzkum

Vlna nevole, která se na Energetický regulační úřad (ERÚ) snesla začátkem roku za návrh Nové tarifní struktury (NTS), utichla začátkem března s ujištěním úřadu, že návrh v aktuální podobě neprojde. Že vnímá kritiku potvrdil úřad i středečním návrhem, aby nové tarify nebyly počítány podle jističe a prohlášením, že NTS nesmí poškodit koncové zákazníky.

To vedlo k uklidnění veřejnosti a ztrátě zájmu o chystané změny. Nicméně, jak vysvětluje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz, ke změně tarifní struktury v budoucnu dojde, i když její přesná podoba a čas zavedení zatím nejsou známé. I proto nebyl zastaven veřejný konzultační proces, který byl k NTS spuštěn. “Ten bude probíhat do konce června a lidé by měli využít možnosti se k NTS vyjádřit, protože právě návrhy veřejnosti by měly být v nové verzi tarifní struktury zohledněny,” dodává Suchý. To ostatně potvrzuje i ERÚ, podle kterého by zástupci občanů měli být zapojeni přímo do tarifní komise.

Problémem ale je, že lidé novým tarifům elektřiny příliš nerozumí a nemají o něm dostatek informací, jak ukázal průzkum mezi 2100 respondenty, který v únoru realizovaly portály Ušetřeno.cz a Elektřina.cz. “Ukázalo se, že pro celé dvě třetiny dotázaných nebylo srozumitelné, v čem NTS spočívá a co přináší,” říká k výsledkům průzkumu Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

Jen 34 % respondentů například využilo kalkulačku ERÚ, aby si zjistili, jaký dopad na ně navrhovaná změna bude mít. 15 % navíc přiznalo, že o existenci této kalkulačky vůbec neví. Přesto ale byla naprostá většina dotázaných přesvědčena, že pro ně zavedení změny bude znamenat výrazné zdražení. “Kalkulačka ERÚ je přitom jediný zdroj, ze kterého lidé mohli zjistit skutečný dopad NTS na své odběrné místo,” vysvětluje Ondřej Valuštík z portálu Elektřina.cz. Ukazuje se tak, že si lidé názor na NTS často utvořili bez dostatku informací.

Průzkum navíc ukázal, že o chystané změně panovala mezi lidmi celá řada omylů. Téměř 32 % dotázaných se například domnívalo, že se změna tarifního systému dotýká celkové ceny elektřiny a faktická spotřeba už na konečnou částku na faktuře nebude mít žádný vliv. Třetina dotázaných si rovněž myslela, že na chystané změně plateb vydělá dodavatel. “Obojí je velký omyl, protože všechny změny v rámci NTS se týkaly pouze regulované části ceny, především pak poplatků za distribuci. S těmi nemá dodavatel nic společného,” vyvrací omyl Tomáš Suchý, energetický analytik portálu Ušetřeno.cz.

REKLAMA

Ukázalo se také, že účty za elektřinu Čechům určitě lhostejné nejsou. Mají přehled o své roční spotřebě elektřiny (90 %), kolik za elektřinu ročně zaplatí (97 %) i v jaké sazbě elektřinu odebírají (87 %). Stejně tak naprostá většina z nich (99 %) uvedla, že se snaží elektřinou šetřit. Na druhou stranu jim ale chybí znalosti, protože celá čtvrtina dotazovaných uvedla, že jim není zcela jasné složení faktury za elektřinu a přesně nerozumí, komu a za co platí.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu