17. 06. 2009

Obce loni rozprodaly o třetinu více majetku

„Překvapením je pro nás především objem kapitálových příjmů u venkovských obcí, který byl o miliardu vyšší než u statutárních měst. Přitom například před třemi lety byl objem kapitálových příjmů venkovských obcí vzhledem ke kapitálovým příjmům měst zhruba dvoutřetinový. Obce v loňském roce nejčastěji rozprodávaly hmotný majetek, tedy například pozemky a budovy. Prodej akcií a majetkových podílů tvořil jen malou část,“ řekl Pavel Finger , člen představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

V loňském roce rostly i daňové příjmy obcí, které se meziročně zvýšily o přibližně 10 procent na 108,8 miliard korun. U venkovských obcí vzrostly daňové příjmy nejvíce, konkrétně o 18 procent na necelých 28 miliard korun. Daňové příjmy u obcí do 100 obyvatel se dokonce zvýšily o 132 procent a u navazující kategorie od 101 do 200 obyvatel o třetinu. Nejmenší růst vykázala statutární města, u nichž daňové příjmy v loňském roce vzrostly o více než 5 procent na 36,7 miliard korun.

„Rozdílný vývoj daňových příjmů u jednotlivých kategorií obcí v roce 2008 je důsledkem novely rozpočtového určení daní, která vedla k velmi rychlému růstu daňových příjmů nejmenších obcí,“ řekl Jan Cikler , projektový manažer společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Zejména díky nárůstu kapitálových a daňových příjmů dosáhly celkově v loňském roce příjmy obcí 203,2 miliard korun. Výdaje obcí oproti tomu vzrostly jen o necelých 7 procent na 194,7 miliard. Běžné výdaje obcí přitom vzrostly o 7 procent na téměř 140 miliard korun a kapitálové výdaje vzrostly o 6 procent na 54,8 miliard korun. Díky příznivějšímu nárůstu příjmů obce v loňském roce hospodařily s přebytkem 8,5 miliard korun, což je v porovnání s rokem 2007 o 28 procent více.

REKLAMA

Díky příznivému vývoji poměru příjmů a výdajů obcí se v roce 2008 zvýšil i objem zůstatků na bankovních účtech, který v loňském roce vzrostl o 17 procent na 48,3 miliard korun. Poprvé od roku 2000, odkdy jsou tato data sledována, převýšil jejich objem celkovou výši obecního dluhu. Ten v roce 2008 vzrostl o 2 procenta na 47,4 miliard korun.

„V porovnání se státním dluhem, který v roce 2008 narostl na téměř 980 miliard korun, je zadluženost obcí stále relativně nízká a navíc stabilní. Deficitní hospodaření státního rozpočtu, jehož podíl na celkových veřejných dluzích dosahuje téměř 92 procent, představuje nebezpečí do budoucna,“ řekl Pavel Finger , člen představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Hospodaření obcí se oproti státnímu rozpočtu vyvíjí příznivě. Podle analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která hodnotí ekonomickou situací obcí vlastním ratingem, se snižuje podíl obcí s ratingy vyjadřujícími nízké či střední riziko a naopak klesá podíl obcí s ratingy poukazujícími na budoucí problémy.

REKLAMA

„Přes pozitivní vývoj je dobré stále zůstat ve střehu. Období hospodářské recese může vést k neočekávanému zpomalení příjmů obcí a tím i k omezení výdajů, což může mít vliv na současné i budoucí investiční projekty. Proto by měly obce při rozhodování o výši dluhu a rozložení splátek využívat maximální množství informací,“ řekl Jan Cikler, projektový manažer společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Například systém Kompas Muni, který společnost CCB – Czech Credit Bureau provozuje, umožňuje obcím zjistit, jak se v podobných situacích zachovaly v minulosti obdobně velké české obce a jak se to projevilo v jejich hospodaření. Obce je přitom možné srovnávat podle různých kritérií v delším časovém horizontu, například podle velikostních kategorií, krajů, druhu jednotlivých výdajů a podobně.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu