Objem úvěrů v Bankovním registru dosáhl bilionu korun

10.12.2008 02:12 Tisková zpráva:

(Praha, 10. prosince 2008) – Celkový objem úvěrů evidovaných v Bankovním registru dosáhl na konci třetího čtvrtletí roku 2008 téměř 990 miliard korun, což je ve srovnání se stejným obdobím v roce 2007 o 20 procent více. V průběhu října pak celkový objem úvěrů překonal hranici jednoho bilionu korun. Rychlost zadlužování domácností se však zpomaluje. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostly úvěry v Bankovním registru každý měsíc v průměru o 2,2 procenta, ve třetím čtvrtletí roku 2008 to bylo už jen o 1,6 procenta.

„Za snížením tempa růstu celkového objemu úvěrů stojí pokles nově poskytnutých úvěrů. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostl objem nově poskytnutých úvěrů o necelých osm procent, ve třetím čtvrtletí roku 2008 naopak o téměř tři procenta poklesl,“ řekla Zuzana Pečená , výkonná ředitelka společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která v Česku provozuje Bankovní registr.

Pokles nově poskytnutých úvěrů byl zaznamenán i u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, které tvoří okolo 73 procent všech úvěrů evidovaných v Bankovním registru. Přestože celkový objem hypoték ve třetím čtvrtletí roku 2008 vzrostl o 22,4 miliard na 468,6 miliard korun, oproti poslednímu čtvrtletí roku 2007 je tento nárůst o více než 5 miliard nižší. Obdobně u úvěrů ze stavebního spoření byl nárůst ve třetím čtvrtletí roku 2008 o 1,6 miliardy nižší než v posledním čtvrtletí roku 2007.

Celkový objem úvěrů evidovaných v Nebankovním registru dosáhl na konci třetího čtvrtletí roku 2008 o téměř 400 miliard korun. Oproti Bankovnímu registru se objem nově upsaných úvěrů v Nebankovním registru nadále zvyšuje. Ve třetím čtvrtletí roku 2008 bylo každý měsíc v průměru upsáno 368 milionů korun nových úvěrů, což je o 19 milionů korun více, než kolik činil průměrný měsíční růst o čtvrtletí dříve.

„Očekáváme, že tempo růstu úvěrů v Nebankovním registru začne stagnovat nebo dokonce zpomalovat obdobně jako v případě bankovních úvěrů. Důvodem je odpovědnější chování lidí i finančních institucí po událostech na světových finančních trzích,“ řekl Karel Kolář , výkonný ředitel sdružení LLCB, které v Česku provozuje Nebankovní registr.

Za první tři čtvrtletí roku 2008 učinily členské společnosti do obou registrů 2,6 milionů dotazů, přičemž počet dotazů do Bankovního registru meziročně vzrostl o 24 procent a počet dotazů do Nebankovního registru o 21 procent. Prostřednictvím dotazů do Bankovního registru nalezly členské společnosti devět z deseti (hit-rate 87 procent) a prostřednictvím dotazů do Nebankovního registru sedm z deseti žadatelů o úvěr (hit-rate 70 procent).

O výpis z některého z registrů zažádalo v prvních třech čtvrtletích roku 2008 okolo 38,5 tisíce lidí, přičemž počet výpisů z Bankovního registru meziročně vzrostl o 26 procent a počet výpisu z Nebankovního registru dokonce o více než 100 procent.