Pět největších developerů ovládá v Praze téměř 50 procent trhu

25.07.2016 10:07 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

Jednoznačným lídrem nové bytové výstavby v Praze i celém Česku je i nadále Central Group, který se za první pololetí letošního roku na pražském trhu podílí více než 21 procenty. Oproti prvnímu čtvrtletí tak jeho podíl vzrostl o pět procentních bodů. Dvojkou na pražském trhu je Finep, následuje Skanska Reality. Vyplývá to z aktuálních společných analýz trhu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, jejichž metodiku verifikoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Podle ní se za prodané počítají jen byty minimálně s vydaným územním rozhodnutím.

Podle této metodiky z žebříčku předních developerů vypadl Ekospol, což potvrdila i další nezávislá data společnosti Deloitte. Ta přitom, na rozdíl od statistik Trigema, Skanska Reality a Central Group, do svého žebříčku byty bez územního rozhodnutí zahrnuje. Přesto poslední dostupná čísla Deloitte za březen a duben ukazují, že Ekospol prodal jen 5 bytů, zatímco lídr trhu Central Group za stejné období nesrovnatelných 251 bytů.

Central Group dlouhodobě kritizuje praxi, kdy někteří developeři prodávají byty v projektech, které existují jen na papíře a nemají ještě ani zdaleka vydané územní rozhodnutí. Znamená to, že se tak prodávají byty, u kterých hrozí, že ani nikdy povolení nezískají a nebudou postaveny.

Typickým příkladem je aktuálně zamítnuté územní rozhodnutí projektu Ekocity Hostivař společnosti Ekospol, která projekt, jež počítá celkem s 800 byty, již déle než rok prodává. V tomto zamítnutém projektu tak své byty „koupilo“ několik stovek lidí. Podobný případ se nyní stal u dalšího projektu Ekospolu Nové Měcholupy VI s téměř stovkou takto „prodaných“ bytů. Naštěstí v tak velkém měřítku je prodej bytů před územním rozhodnutím doménou v podstatě jen jediného developera. „Těší nás, že se většina trhu přiklonila k  našemu tažení proti tomuto neetickému jednání. Taková praxe totiž nejenže deformuje pohled na celý trh, ale především poškozuje zákazníky a pro slušné developery by měla být zcela nepřijatelná,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

TOP 10 rezidenčních developerů v Praze za 1. pololetí 2016

Pořadí

Společnost

Podíl na trhu v prodaných bytech

1.

10.

Trigema

2,4 %

Podle dat Trigemy, Skansky Reality a Central Group prodal lídr trhu Central Group za první pololetí letošního roku 712 bytů, což je 21,3 procenta všech prodaných nových bytů v Praze a jako jediný hráč překročil dvacetiprocentní podíl na trhu. S více než dvěma stovkami prodaných bytů (s podílem 10,0 respektive 8,4 procenta) následují Finep a Skanska Reality. Žádná z dalších developerských firem v Praze nepřekročila hranici 200 prodaných bytů s alespoň vydaným územním rozhodnutím za čtvrtletí. Ekospol dosáhl necelého procenta trhu bytů s vydaným územním rozhodnutím.

Podle výsledků společných analýz Trigema, Skanska Reality a Central Group vycházejících z metodiky, kterou verifikoval IPR, bylo za první pololetí v Praze prodáno v projektech s vydaným územním rozhodnutím 3350 bytů.