Platební morálka občanů se na konci roku zlepšila,

03.02.2016 10:02 Tisková zpráva: SOLUS

„Počet občanů s dluhem po splatnosti v registru SOLUS klesá s výjimkou jednoho čtvrtletí kontinuálně od září 2014. Registry tak objektivně chrání spotřebitele před zadlužováním v případě, kdy již nejsou schopní plnit jiné smluvní závazky,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Celková dlužná částka po splatnosti evidovaná v Registru fyzických osob sdružení SOLUS dosáhla ke konci roku 52,7 miliardy Kč (oproti 51,4 miliardy Kč ke konci roku 2014). Po zapsání do registru uhradilo jen v letošním roce svůj závazek po splatnosti nebo jeho část 399 tisíc občanů.

Nejmenší potíže s platební morálkou mají občané kraje Vysočina

Počet osob zapsaných v Registru fyzických osob klesal v posledním čtvrtletí loňského roku ve všech krajích ČR kromě Plzeňského a Moravskoslezského. Dlouhodobě nejméně potíží se splácením eviduje sdružení SOLUS v Kraji Vysočina a ve Zlínském kraji (v obou pod hranicí 6 %). Naproti tomu v Moravskoslezském kraji, Karlovarském kraji, Ústeckém a Libereckém kraji dluží členům sdružení SOLUS více než deset dospělých osob ze sta.

KRAJ ČR

Celá ČR

8,09 %

Þ

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích.

Občanům nabízí sdružení SOLUS moderní a efektivní způsob, jak mohou svou platební morálku pravidelně ověřovat – prostřednictvím služby SMS Výpis. Touto cestou získá občan informaci o existenci případných dluhů po splatnosti evidovaných sdružením SOLUS během několika vteřin. Při využití aplikace v chytrém telefonu stojí druhý a další dotaz jen 30 Kč.