Čtvrtek 19. ledna. Svátek má Doubravka.

Počet klientů s hypotékou meziročně vzrostl o 9 %, celkem si lidé ve druhém čtvrtletí 2015 vzali hypotéky za 64,6 mld. korun

27.08.2015 01:08 Tisková zpráva:

Celkový objem úvěrů meziročně vzrostl na 1,75 bilionu Kč. Objem úvěrů poskytnutých ve druhém čtvrtletí roku 2015 dosáhl úrovně 125,9 miliardy Kč. Na dlouhodobý dluh připadlo 79,9 miliardy Kč (63 %) a na krátkodobý pak 46 miliard Kč (37 %). Vyplývá to z aktuálních údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Nový dlouhodobý dluh tvořily z 81 % hypotéky. Ve druhém čtvrtletí letošního roku poskytli věřitelé hypotéky ve výši 64,6 miliardy Kč, což je o 10,4 miliardy Kč (19 %) více, než za stejné období v předchozím roce. Hypotéku ve druhém čtvrtletí 2015 získalo téměř 29 tisíc klientů, tedy o 4,4 tisíce osob více, než ve druhém čtvrtletí 2014. „Významně roste počet klientů i objem dlouhodobého dluhu a nepatrně vzrostla i částka připadající v průměru na jednoho klienta. Společně s klesajícím počtem návrhů na osobní bankroty v posledních 12 měsících můžeme soudit, že tyto trendy jsou jedním z indikátorů ukazujících, že se naše ekonomika skutečně oživuje,“ řekla ředitelka Bankovního registru Zuzana Pečená.

Nový krátkodobý dluh získalo ve druhé čtvrtině roku 2015 méně klientů, než za stejné období v roce 2014, avšak jeho objem (+ 4,7 miliardy Kč) i částka připadající v průměru na klienta (+ 16 tisíc Kč) se zvýšily. Jedním z důvodů zvýšení průměrné výše úvěru může být i fakt, že se zájemcům o úvěry lépe daří si budovat pozitivní úvěrovou historii. „Pokud klient v minulosti úspěšně splatil několik úvěrů, má šanci získat od finančních institucí vyšší částku a často navíc za výhodnějších podmínek,“ konstatuje ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl. „Statistiky našeho portálu www.kolikmam.cz pro on-line prodej úvěrových zpráv ukazují, že se lidé stále více zajímají o svoji úvěrovou historii. Na portálu kolikmam.cz se již registrovalo více než šest tisíc uživatelů a neustále roste rovněž počet on-line zakoupených úvěrových zpráv,“ doplňuje projektová manažerka portálu kolikmam.cz Romana Knyblová.

Nejvíce úvěrů přibývá u lidí ve věku 35–54 let

Nejvíce se objem nově poskytnutých hypoték meziročně zvýšil u věkové skupiny 35 až 44 let, která k němu přispěla více než dvěma pětinami. U lidí ve věku 45 až 54 let se zase objem nových hypoték zvýšil nejrychleji. Obě tyto kategorie se také z 60 % podílely na novém krátkodobém dluhu. Na tyto dvě věkové skupiny tak připadla většina nového celkového dluhu.

Graf 1: Nové hypotéky

clipboard0830