Počet obyvatel Prahy stále narůstá, developeři registrují rekordní zájem o nové byty

15.06.2015 02:06 Tisková zpráva: EKOSPOL

Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu měla Praha k 31. březnu letošního roku 1,261.715 obyvatel, což bylo o 2636 osob více než na začátku letošního roku. Praha tak v daném období zaznamenala největší kladný přírůstek ze všech krajů v ČR, naopak v devíti krajích obyvatelstva ubylo. Počet obyvatel Prahy začal opět narůstat v loňském roce, kdy se jejich počet prudce zvýšil o 15.878 na 1.259,079 osob.

Příliv nových obyvatel do Prahy je znát i na developerském trhu, kde se loni prodalo rekordních 5950 nových bytů. Navíc za první tři měsíce letošního roku developeři prodali celkem 1850 bytů, což bylo o 37 procent více než loni. A z dílčích údajů vyplývá, že silná poptávka pokračovala i v následujícím období.

„Poptávka po nových bytech v Praze roste raketovým tempem, svůj podíl na tom mají i noví obyvatelé Prahy, kteří zde zůstávají po studiích a zakládají své rodiny nebo sem přicházejí za prací z dalších českých krajů. Růst trhu podporuje široká a neustále doplňovaná nabídka nových projektů a oživení ekonomiky, svůj podíl zde mají i levné hypotéky,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, lídra bytové výstavby v České republice.

„Trh s novými byty v Praze poroste i v dalších měsících letošního roku a lze očekávat, že loňský rekordní rok s 5950 prodanými byty bude překonán, protože jsou zde příznivé podmínky pro meziroční zdravý růst trhu zhruba o deset procent. EKOSPOL v prvních pěti měsících letošního roku uvedl na trh dvě etapy projektu EKOCITY Hostivař s 434 byty a osmou etapu projektu Panorama Kyje s 91 byty. O tyto byty je obrovský zájem. Například v první etapě projektu EKOCITY Hostivař EKOSPOL prodal na rezervační smlouvy 180 bytů za jediný měsíc a vzhledem k její vysoké vyprodanosti uvedl do prodeje jeho druhou etapu se 186 byty o půl roku dříve, než původně plánoval,“ uzavírá Evžen Korec.

Počet obyvatel Prahy dle Českého statistického úřadu (údaje k 31. prosinci daného roku)

2011 – 1,241.664

2012 – 1,246.780

2013 – 1,243.201

2014 – 1,259.079

2015 – 1,261.715 (údaj k 31.3.)