Podpora sociálního bydlení je krok správným směrem, stát by ale měl dbát na dostupnost bydlení obecně

14.06.2016 08:06 Tisková zpráva:

Ministerstvo pro místní rozvoj tento měsíc spouští dva dotační programy, z nichž podpoří sociální bydlení více než miliardou korun. Výzvy se týkají všech regionů kromě Prahy, většina peněz pochází z evropských fondů, menší částí přispěje i stát. O prostředky mohou žádat obce, neziskovky, církve a církevní organizace.

Podporu sociálního bydlení u nás stát dlouhodobě zanedbával, přestože by to mělo patřit k jeho prvořadým cílům. Namísto toho, aby podporoval bydlení pro lidi v těžké životní situaci či startovací byty pro mladé rodiny, se naopak vlastního bytového fondu zbavoval. Je proto dobře, že teď na sociální bydlení půjde víc peněz.

Na druhou stranu ale neochota politiků řešit děsivý systém českého stavebního práva, které povolování nových staveb neúměrně protahuje a v konečném důsledku i zdražuje, dělá bydlení pro řadu rodin méně dostupným. Developeři totiž kvůli českému legislativnímu Kocourkovu nestíhají uspokojovat vysokou poptávka po novém bydlení, a ceny bytů tak letí vzhůru.

Kvůli vyšším cenám pak musí v pronájmu zůstávat řada rodin, které by se jinak rozhodly jít do vlastního. I když je podpora sociálních bytů krok správným směrem, stát by se měl zasadit také o to, aby se bydlení stalo obecně dostupnějším. A toho dosáhne zrušením nesmyslných předpisů, které bytovou výstavbu brzdí a výrazně prodražují.

RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.