Polovina Čechů si nesrovnává konkurenční nabídky předtím, než využije úvěr na bydle

16.04.2014 11:04 Tisková zpráva: Raiffeisen stavební spořitelna

Více než 12 % ročně – i takovouúrokovou sazbu mají někteří lidé u úvěru, který využili na rekonstrukci bydlení. Není totiž výjimkou, že na úpravu bydlení si berou v tomto případě méně výhodnéspotřebitelské úvěry. Polovina lidí si navíc před uzavřením smlouvy vůbec neprovádí srovnání nabídek. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle průzkumu z března letošního roku majítéměř tři čtvrtiny české populace osobní zkušenost s úvěry. Každý druhý Čech si v posledních pěti letechvzal nějaký typ úvěru.

clipboard08

Lidé v posledních pěti letech využívali především bankovní(62%) a nebankovní (51%) spotřebitelské úvěry. Poměrně rozšířené byloi užití kontokorentního úvěru(48% respondentů).Téměř třetina z těchto úvěrů s vysokým úrokem byla využita právě na rekonstrukci a přestavbu bydlení.

clipboard09

„Polovina respondentů uvedla, že si před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek. I to je důvodem, že někteří z nich platíi více než 12% úrokovou sazbu u úvěru využitého na rekonstrukci bydlení,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: „Spotřebitelské úvěryjsou pro účely bydlení podstatně méně výhodné než úvěry od stavebních spořitelen.Ty jsou totiž na bydlení přímo určeny a v této oblasti je lze využít v podstatě na cokoliv.“Raiffeisen stavební spořitelna navíc do konce května nabízí na rekonstrukce a modernizace stávajícího bydlení úrok už od 4,9 % ročně. S úvěrem REKOpůjčka si mohou klienti půjčit až půl milionu korun bez zajištění.

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že lidé si nepamatují zásadní parametry úvěrů,které si v poslední době vzalina pořízení bydlení. Dvětřetiny lidí, kteří si vzali úvěr na koupi bytu nebo domu, si nepamatují výši úroku,tři pětiny si nevzpomenou na dobu splácení a 96 % lidínezná výši roční procentní sazby nákladů (RPSN).

clipboard10

U úvěrů využitých na úpravy bydlení je situaceobdobná.Jen 17 % Čechů, kteří si vzali úvěr na rekonstrukci, si pamatuje výši úroku, necelá polovina si vzpomene na délku splácení a 7 % lidí zná výši RPSN.

clipboard11