14. 02. 2017

Subjekty:
Trigema

Poptávka po bytech je v regionech nejvyšší na Jižní Moravě a ve Středočeském kraji

Rozdíl v prodejích nových bytů mezi Prahou a zbytkem Česka dosahuje zhruba 1500 jednotek. Zatímco v Praze se vloni prodalo 6650, mimo hlavní město to bylo 5000 bytů, ukázal výzkum společnosti Trigema. Nejvíce z nich připadlo na Jihomoravský kraj, Brno a Středočeský kraj.

Minulý rok prokázal, že domácí poptávku po novém bydlení táhnou zejména Praha a Brno. Díky tomu se rovněž daří bytové výstavbě ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V okolí hlavního města se za uplynulých dvanáct měsíců prodalo 1120 a v Jihomoravském kraji dokonce okolo 1990 nových bytů. Relativně vysoký počet jednotek, více než 400, zaznamenal rovněž Plzeňský kraj, prokázala studie společnosti Trigema.
„Západočeská metropole, kde jsme vloni uvedli náš první regionální bytový projekt Chytrého bydlení KLR@Plzeň, hlásí v posledních měsících velký hlad po novém bydlení. Počítáme proto také s tím, že zde většinu bytů vyprodáme ještě před samotným dokončením výstavby,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.
Naopak nejnižší poptávka po nových bytech je v Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. V Libereckém to vloni bylo okolo 50 a v ostatních třech krajích vždy jen okolo 100 nových bytů.
Zatímco v roce 2014 činil rozdíl mezi počtem prodaných bytů v Praze a regionech okolo 1450 bytů, o rok později to bylo 2100 a vloni 1650 nových bytů. V letech 2014 až 2015 se přitom vycházelo ze společných statistik společností Trigema, Skanska Reality a Ekospol, kam byly ještě zahrnovány i byty na projektech bez územního rozhodnutí. Za minulý rok již nebyly takové jednotky brány v potaz. Za toto období už také analýzy společně s Trigemou a společností Skanska Reality realizoval Central Group.
Ke konci loňského roku byla v regionech nejvyšší průměrná cena za nové byty právě tam, kde byla i vysoká poptávka. V Brně, kde Trigema na analýzách spolupracuje s místní developerskou společností Trikaya, to bylo téměř 59 000 Kč za m2, v Jihomoravském kraji pak více než 52 000, Plzeňském skoro 48 000 a Středočeském jen mírně pod hranicí 47 000 korun za m2.
V Libereckém kraji se ke konci prosince držela průměrná cena na úrovni přes 26 000, na Vysočině okolo 29 000 a v Moravskoslezském kraji ve výši zhruba 29 500 korun za m2.
„Pro tento rok očekáváme vyšší nárůst průměrné ceny jen tam, kde se zájem o bydlení dlouhodobě udržuje na vysoké úrovni. Přesto to bude spíše jen v jednotkách procent. Na druhou stranu v těch regionech, kde je poptávka nízká, budou tyto ceny stagnovat. Jedná se totiž vesměs o trhy, které jsou v podstatě zamrzlé, a proto zde nelze očekávat jakékoliv větší změny ani letos,“ dodává Soural.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu