Povolení pro novou výstavbu bytů v Praze je málo, může to vést ke zdražení

08.02.2016 10:02 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

Nejnovější čísla Českého statistického úřadu ohledně stavebnictví a nové bytové výstavby ukazují, že Prahu v této oblasti trápí velmi významný problém. Vloni totiž investoři v Praze podle ČSÚ zahájili výstavbu jen 3949 bytů v bytových domech, podle našich odhadů za stejnou dobu developeři prodali řádově 6500, tedy v podstatě o 65 procent více než bylo zahájeno.

Tempo růstu poptávky po novém bydlení je v poslední době poměrně vysoké. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos očekáváme další růst až o deset procent na zhruba 7200 bytů. Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Ale co je horší, zájemci o nové bydlení nebudou mít co kupovat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a ke snížení dostupnosti nového bydlení.

Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a.s.