Praha je pro nové obyvatele stále atraktivní, potřeba nových bytů roste

04.01.2016 01:01 Tisková zpráva:

Počet obyvatel hlavního města Prahy vzrostl na konci roku 2014 o 15 878 na 1 259 076 lidí, vyplývá z aktuální ročenky Českého statistického úřadu (ČSÚ). Statistici ji vydávají s ročním zpožděním. Z obsáhlého dokumentu lze vyčíst mimo jiné to, že se do Prahy předloni přistěhovalo o zhruba deset tisíc lidí více než o rok dříve. Celkem v hlavním městě začalo bydlet 40 332 lidí. Naopak za hranice Prahy se v roce 2014 vystěhovalo 26 960 obyvatel, meziročně o 8810 lidí méně. O více než pět tisíc (5328) přibylo také cizinců, kterých ČSÚ na území Prahy na konci předloňského roku evidoval 166 332. Z toho je nejvíce Ukrajinců (45 533), následují Slováci (26 281) a Rusové (21 098).

Hlavní město je atraktivní nejen pro lidi z jiných regionů ČR, ale také pro cizince. Praha je láká největší nabídkou pracovních příležitostí a nadprůměrnými platy. Tito nově příchozí tvoří velký podíl na poptávce po nových bytech. I díky nim prodeje nových bytů stále rostou, jen loni jich developeři v hlavním městě prodali více než 7000,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

Demografický vývoj a přirozený nárůst obyvatel Prahy podle Korce povede k tomu, že zájem o nové byty poroste i letos. „Je tu prostor pro růst na 8000 prodaných bytů za rok. Nemyslím si ale, že je to konečné číslo, které by už nemohlo dále růst. Noví obyvatelé Prahy budou muset někde bydlet a zásoba volných starých bytů je omezená. Jedinou možností, jak na tento demografický trend reagovat, je proto nová bytová výstavba,“ dodává šéf EKOSPOLU Korec.

Evžen Korec EKOSPOL