Prodeje nových bytů po prvním pololetí: nejvíce se prodává v Praze 9, koncentrace trhu pokračuje

15.07.2013 04:07 Tisková zpráva: EKOSPOL

Celkový počet prodaných nových bytů v celé Praze dosáhl za první pololetí letošního roku hodnoty 2369. To je přibližně o 36 % více, než za stejné období loňského roku. Při pohledu na graf prodejů podle jednotlivých městských obvodů jsou patrné obrovské rozdíly mezi jednotlivými lokalitami a výrazný náskok tří nejprodávanějších.

ekospol-nove-byty-130715

„Pokud bychom sečetli prodeje nových bytů ve třech nejprodávanějších městských obvodech, dostaneme se k číslu 1864. To představuje zhruba 79 % všech letošních prodejů. Poptávku tedy nadále stahují oblasti s tzv. superlevnými byty a tento trend neustále sílí,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Nejprodávanější lokality jsou Horní Měcholupy, Zličín a Libeň

Při srovnání jednotlivých katastrálních území z hlediska prodejnosti zatím suverénně vedou Horní Měcholupy následované Zličínem, tedy lokality, kde je nabídka cenově dostupných bytů nejvyšší. V TOP10 nejprodávanějších katastrálních území pak mají z tzv. superlevných lokalit své zastoupení ještě Kyje, Uhříněves a Letňany.

Zajímavé je postavení Libně, Stodůlek a Vysočan mezi pěti nejprodávanějšími lokalitami. Jedná se o lokality, kde se prodává velké množství developerských projektů v různých stádiích realizace, doslova jeden vedle druhého. I když tyto projekty většinou nedosahují tak dobré relativní prodejnosti a řada z nich je dokonce již zkolaudována a stále není vyprodána, celkové absolutní číslo prodaných bytů je logicky velmi vysoké. Spíše než prodejním úspěchem několika málo projektů je to ale dáno velkou nabídkou v desítkách projektů, kde se v každém prodá jen část bytů.

„Dosavadní výsledky ukazují, že trh nemovitostí během posledního roku doznal velkých změn z hlediska chování kupujících. Po spuštění cenové války vloni na podzim inklinují dnešní kupující především k bytům prodávaným v cenovém rozmezí 35 – 45 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH a stoupá podíl bytů kupovaných za účelem investice nebo zajištění na stáří. Odhaduji, že v cenové relaci do 50 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH bude realizováno přibližně tři čtvrtiny všech letošních prodejů,“ vypočítává Evžen Korec.

ekospol-nove-byty-130715-02

EKOSPOL je letos jedničkou na trhu, prodal již 400 bytů

Vynikající prodejnost cenově dostupných bytů potvrzují i prodejní výsledky společnosti EKOSPOL. Za první pololetí letošního roku totiž našlo majitele již 398 bytů z její nabídky. To je jen o 44 bytů méně, než činily prodeje této společnosti za celý loňský rok. A podle dostupných dat je to také nejvíce ze všech developerů v letošním roce!

„Cílem, který jsme si na začátku roku stanovili, bylo prodat letos 500 – 600 bytů. Dnes můžu říci, že jsem si jistý, že tento cíl bude nejen splněn, ale velmi pravděpodobně i překonán. Jen ve dvou našich lokalitách v Kyjích a v Měcholupech jsme už letos prodali přes 330 bytů a do prodeje připravujeme další etapy. A současné příznivé ceny udržíme,“ uzavírá Evžen Korec.