15. 02. 2017

Pronájmy malých bytů nejvíce vzrostly na východě Čech

Rychlý rozvoj automobilové továrny v Kvasinách zanechal vedle nízké nezaměstnanosti na východě Čech i svou další stopu – prudký růst cen pronájmů. Masivní poptávka tisíců dělníků po bydlení mimo ubytovny vyšponovala ceny nejen na Rychnovsku, ale i v okolních okresech. Nájemníci bytů 2+kk v Královéhradeckém kraji si tak museli meziročně připlatit na nájemném 20 procent, v sousedním Pardubickém kraji podražily pronájmy garsonek dokonce o více než 45 procent. Vyplývá to ze statistik realitní společnosti RE/MAX.

Zájemci o pronájem garsonky o velikosti 30 m2 v Pardubickém kraji si museli v průměru připravit 6.990 korun, tedy o 2.190 korun více než v roce 2015. V sousedním Královéhradeckém kraji zdražil pronájem malého bytu v průměru
o 720 korun na 5.040 korun. Důvodem je výrazná poptávka po pronájmu související s rozvojem automobilového závodu v Kvasinách. Nájemné ale rostlo v posledních dvou letech ve všech krajích.

Vývoj ceny garsonky 30m2 v jednotlivých krajích

Kraj 2014 2015 2016 Meziroční vývoj ceny
Hlavní město Praha 6 720 7 110 7 650 7,6%
Jihočeský 4 920 4 680 4 920 5,1%
Jihomoravský 5 940 5 880 5 910 0,5%
Královéhradecký 4 470 4 320 5 040 16,7%
Liberecký 4 860 5 040 5 190 3,0%
Moravskoslezský 5 160 5 190 5 430 4,6%
Olomoucký 4 560 4 950 4 470 -9,7%
Pardubický 4 770 4 800 6 990 45,6%
Plzeňský 4 530 5 070 5 280 4,1%
Středočeský 5 280 5 370 5 550 3,4%
Ústecký 4 950 4 860 5 220 7,4%
Vysočina 4 800 5 070 5 490 8,3%
Zlínský 5 310 5 340 5 070 -5,1%

zdroj: reálná trží data z cenových map RE/MAX

Nejlevněji se v minulém roce dalo pronajmout garsonku v Olomouckém kraji (4.470 Kč). V případě bytů 2+kk bylo nejvýhodnější přestěhovat se do Libereckého kraje (4.725 Kč) a byty 3+kk jejich majitelé k pronájmu za nejmenší průměrnou sumu nabízeli v Ústeckém kraji (5.655 Kč). „Nárůst cen nájmů v jednotlivých krajích souvisí s celorepublikovým zdražováním nemovitostí. Dalším faktorem jsou i ekonomická hlediska. Řada lidí se stěhuje za prací, svůj podíl má
i cestovní ruch. To samé však platí i v opačném měřítku. V regionech, kterým se až tolik nedaří, dochází k odlivu lidí, uvolňuje se větší množství bytů, a to samozřejmě tlačí ceny nájmů dolů a nebo jejich nárůst je minimální
,“ říká Milan Žák, generální ředitel RE/MAX.
V případě větších 3+kk už statistikám vévodily kraje Liberecký, Středočeský
a Jihočeský. Nájemné se v těchto regionech meziročně zvýšilo o 10 až 11 procent.

Vývoj pronájmu bytu 3kk o velikosti 65 m2

kraj/rok 2014 2015 2016 Meziroční vývoj ceny
Hlavní město Praha 10 595 11 895 12 285 3,3%
Jihočeský 5 720 6 175 6 890 11,6%
Jihomoravský 7 670 7 930 8 580 8,2%
Královéhradecký 6 825 7 215 7 605 5,4%
Liberecký 5 655 6 175 6 955 12,6%
Moravskoslezský 6 500 7 930 8 060 1,6%
Olomoucký 5 460 6 110 6 500 6,4%
Pardubický 6 175 6 825 7 540 10,5%
Plzeňský 6 045 7 085 7 410 4,6%
Středočeský 6 955 7 280 8 125 11,6%
Ústecký 5 460 5 785 5 655 -2,2%
Vysočina 6 175 7 020 7 410 5,6%
Zlínský 7 345 7 085 6 955 -1,8%

zdroj: reálná trží data z cenových map RE/MAX
Praha stále nejdražší
I přes prudký růst cen nájmů v některých krajích se bezkonkurenčně nejvyšší nájmy platí v Praze. Například pronájem průměrné garsonky o 30 metrech vloni vyšel na 7.650 korun, zájemci o byt 2+kk si museli připravit 9.675 korun a za byt 3+kk s plochou 65 metrů čtvereční si pronajímatelé říkali o 12.285 korun.
Za růstem cen nájmů stojí i zvyšující se ceny nových bytů, které loni podle developerů zaznamenali pětinový růst. Podobná je i situace se staršími byty, jejichž ceny za loňský rok výrazně stouply. Majitelé těchto bytů se tak snaží vydělat na rostoucím trendu a postupně zdražují i nájmy,“ říká Milan Žák.

Výběrová řízení na nájemníky
S rostoucím počtem zájemců o nájemní bydlení souvisí i další fenomén. Majitelé bytů si čím dál častěji vybírají, koho si do nájmu vezmou. Dle zkušeností makléřů RE/MAX není neobvyklé, že se majitel rozhoduje na základě předem stanovených kritérií, přičemž cena nájmu je až druhotná. „Setkáváme se pravidelně s tím, že se na pronájem zajímavého bytu hlásí okolo třiceti zájemců. Majitel se pak rozhodne, že bude preferovat zájemce, kteří mají stabilní práci, zájem na dlouhodobém bydlení nebo preferují jiná kritéria a seznam si cíleně omezí. Z výsledného počtu se rozhodují po osobním seznámení s budoucími nájemníky,“ dodává Milan Žák.

Kdo jsou nejdražší pronájmy bytů?

Garsonky 30 m2

Hlavní město Praha 7 650