Neděle 30. dubna. Svátek má Blahoslav.

Průzkum mezi 1000 respondenty: čtvrtina nových bytů se prodává na investici. Češi nevěří v budoucnost penzijního systému

19.11.2012 02:11 Tisková zpráva: EKOSPOL

Dlouhodobého kontinuálního průzkumu společnosti EKOSPOL se účastní pouze klienti, kteří ve sledovaném období skutečně zakoupili alespoň jeden nový byt. Dotazování probíhá osobně vždy při podpisu kupní či předkupní smlouvy v sídle společnosti EKOSPOL. Vypovídací schopnost průzkumu je tak přesná a návratnost odpovědí se blíží 100 %.

Každý čtvrtý byt na investici? K tradičním investorům se přidávají i „obyčejní lidé“

Podíváme-li se na podíl nových bytů prodaných na investici v období let2010 a2011, tak dlouhodobě činil okolo 10–11 %. Dalších přibližně 10 % klientů pak uvádělo, že nový byt kupují pro své děti, což lze svým způsobem chápat také jako investici.

„Dosud platilo, že byty na investici u nás kupovali především tzv. tradiční investoři. Tedy fyzické osoby disponující kapitálem v řádu 5–10 milionů korun, kteří kupují balíky nejčastěji 3–8 bytů za účelem jejich tržního pronájmu. Mezi tzv. tradiční investory patří zejména úspěšní a vysoce kvalifikovaní profesionálové, podnikatelé, manažeři, lékaři, advokáti a také třeba sportovci či celebrity,“ vypočítává Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL.

V průběhu roku 2012, především v uplynulých šesti měsících, ale podíl bytů prodaných na investici skokově vzrostl na neuvěřitelných 24 %, přičemž podíl bytů koupených „pro děti“ se téměř nezměnil. Nákupy na investici tedy posílily na úkor vlastního bydlení.

ekospol-byty-investice-191112-01

Alarmující je podle Korce zejména síla tohoto trendu a také důvody, které kupující ke koupi bytů vedou. „Když jsme si všimli tak výrazného nárůstu a také faktu, že věkový průměr kupujících se v posledních 6 měsících výrazně snížil, obvolali jsme vzorek 50 respondentů, kteří uvedli jako účel koupě bytu investici,“ říká Korec a pokračuje: „Výsledky nás opravdu překvapily. 47 % respondentů – tedy téměř polovina – totiž jako pravý důvod uvedla obavy o svůj budoucí důchod, pro dalších 18 % byla důvodem ochrana peněz před inflací. Tradiční motiv realitních investorů, tedy pravidelný a bezrizikový výnos, uvedlo 29 % respondentů.“

Lidé šetří a investují. Nevěří v budoucnost a jisté penze!

Obavy dnešních třicátníků a čtyřicátníků o budoucí penze způsobují, že i lidé s průměrným a lehce nadprůměrným příjmem investují do další nemovitosti hned poté, kdy si zajistí své vlastní bydlení. A do investice do bydlení se nově pouštějí i velmi mladí lidé mezi 22–30 roky.

„Mezi klienty se nám v letošním roce objevila i podstatná množina vysokoškolsky vzdělaných mladých lidí pod hranicí třiceti let. Zjednodušeně řečeno – kdo má v dnešní době stálý příjem dosahující alespoň pražského průměru a je zaměstnán ve stabilní společnosti, využije aktuálně nízkých úrokových sazeb hypoték a namísto nového auta nebo cestování po světě raději investuje do garsonky, kterou se zajistí i na stáří. Je dobře, že mladí lidé jsou evidentně zodpovědní, na druhou stranu ale svým postojem jasně demonstrují, že českému penzijnímu systému příliš nevěří,“ říká Evžen Korec a dodává: „Dá se říci, že kdo si to může dovolit, investuje do nemovitostí, kdo na to nemá, zkouší alespoň státní dluhopisy.“

ekospol-byty-investice-191112-02