Průzkum: Nová vláda by měla podpořit hlavně dopravní stavby

09.01.2014 02:01 Tisková zpráva:

Nová vláda by měla do sektoru stavebnictví vložit více peněz především na budování dopravní infrastruktury. To je názor 52 procent respondentů. Větší podporu státu na bytovou výstavbu by uvítalo 25 procent a programu Nová zelená úsporám 23 procent respondentů. Vyplývá to z nejnovější ankety stavebního magazínu Skypaper, ve které v listopadu a prosinci hlasovalo přes 200 subjektů (tisková zpráva Skypaper).

Dopravní stavby představují největší potenciál pro nastartování opětovného růstu stavebnictví a jsou prospěšné pro celou společnost. Sektoru i lidem by však pomohlo například snížení DPH na nové byty a rovněž energetické úspory mají příznivý vliv i na životní prostředí. Nová vláda by měla citlivě zvažovat, kam a kolik prostředků nasměruje,“ říká šéfredaktor Skypaperu Petr Bayer.

Problémem však zůstává, kolik peněz se nakonec podaří využít. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) měl pro rok 2013 schválen rozpočet ve výši 64,5 miliardy Kč.  Celková hodnota vyčerpaných prostředků však činila jen 48,9 miliardy Kč, tedy 76 % schváleného rozpočtu. Největší propad byl zaznamenán v evropských zdrojích, kde se vyčerpalo jen sedm miliard Kč z rozpočtovaných 19,7 miliardy Kč. „Tento propad byl způsoben jednak přísnější kontrolní činností, kde zejména v oblasti víceprací bylo odmítnuto hradit nedostatečně odůvodněné dodatečné práce, a rovněž vlivem zvýšené konkurence ve výběrových řízeních,“ vysvětluje fond.

Podle dřívějšího průzkumu Skypaperu loni v březnu a dubnu by větší podporu státu na rozvoj dopravní infrastruktury přivítalo přes 46 procent respondentů. Proti tomuto záměru se vyslovilo 26,6 procenta, zatímco 27,3 procenta to nepovažovalo za důležité.