09. 07. 2013

Subjekty:
Raiffeisenbank

Raiffeisenbank v prvním pololetí poskytla hypotéky za téměř sedm miliard korun

Raiffeisenbank poskytla v prvním pololetí letošního roku 3339 v celkovém objemu 6,76 miliardy korun. „Náš tržní podíl oproti předchozímu roku výrazně vzroste, odpovídá to našim ambicím vrátit se zhruba na desetiprocentní tržní podíl,” uvedl produktový manažer hypoték Raiffeisenbank Jan Bureš. V prvním pololetí roku 2012 poskytla banka hypotéky za 2,2 miliardy korun. Údaje nejsou plně srovnatelné, protože v první polovině loňského roku banka v souvislosti s větším zaměřením na prémiové klienty částečně upravila kritéria pro poskytování hypoték.

Právě větší orientace Raiffeisenbank na prémiové klienty se odráží ve vyšší průměrné výši úvěru, která přesahuje dva miliony korun. „Na prémiové klienty se zaměřujeme i nadále, už za několik týdnů představíme jako první banka na trhu zcela ojedinělý produkt související s poradenstvím při poskytnutí hypotéky,” dodal Jan Bureš.

Klienti v prvním pololetí nejčastěji volili pětiletou fixaci, kterou si vybralo 60 procent žadatelů o úvěr. „U úrokových sazeb už se projevuje to, že klienti se připravují na již dlouho avizované zvýšení úrokových sazeb a sjednávají si spíše pětileté fixace úrokových sazeb místo dříve převažujících tříletých – je za tím pochopitelná snaha zafixovat si současné mimořádně příznivé úrokové podmínky na co nejdelší dobu,” vysvětlil Jan Bureš. Tříletou fixaci si pak zvolila necelá třetina klientů, ostatní fixace volí jen minimální počet klientů. Zhruba deset procent ze všech hypoték je poskytnuto s variabilní úrokovou sazbou.

Jasným trendem je postupující růst úvěrů na refinancování, které tvoří již 40 % ze všech poskytnutých úvěrů, následují úvěry na koupi nemovitosti (30 %) a úvěry na výstavbu (15 %). Téměř 40 % hypoték poskytla Raiffeisenbank v Praze.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu