04. 10. 2016

REALITY ZAŽÍVAJÍ DALŠÍ VÝJIMEČNÝ ROK. I DÍKY DOMÁCÍM INVESTORŮM

Český investiční trh komerčních nemovitostí profituje z vysokého objemu volného kapitálu celosvětově a prostředí nízkých úrokových sazeb. Spolu s Polskem pak tvoří bránu pro investory do nemovitostí ve střední Evropě. To spolu se silnou poptávkou nájemců v segmentu kanceláří, rostoucí spotřebou zákazníků, která táhne retail a logistiku, a rekordním zájmem turistů, který přispívá k posilování v segmentu hotelů a retailu na nákupních třídách stojí za vysokou aktivitou investorů. Tuzemské reality tak prožívají další výjimečný rok.

Podle BNP Paribas Real Estate změnily ve třetím čtvrtletí majitele nemovitosti předběžně za více než 460 milionů EUR. Za první tři čtvrtletí přesáhly investice 1,43 miliardy EUR. Vzhledem k tomu, že dlouhodobě nejaktivnější jsou investoři v posledních měsících roku a před uzavřením je hned několik obřích transakcí, je pravděpodobné, že letošní výsledek přesáhne 2 miliardy EUR.

Velmi zajímavé je srovnání se sousedním Polskem. Zatímco Polsko profituje z velikosti a tedy vysoké likvidity trhu, Česká republika je považována za nejstabilnější trh ať již z hlediska politické a ekonomické situace, či vývoje a předvídatelnosti realitního trhu. Český trh komerčních nemovitostí má ve všech svých segmentech zdravé základy z hlediska poptávky nájemců, infrastruktury a výhledů ekonomického růstu vysoko nad průměrem Eurozóny,“ vysvětluje Lenka Šindelářová, vedoucí poradenství v BNP Paribas Real Estate APM CR, která bude aktuální srovnání prezentovat i na nadcházejícím prestižním veletrhu EXPO REAL v Mnichově.

O skvělé kondici českého trhu nemovitostí svědčí i porovnání v přepočtu na plochu komerčních budov. Polský trh čítá přes 30 milionů metrů čtverečných kanceláří, skladů a retailu. V Česku je to přibližně 13 milionů m2. Vloni přitom byly prodány polské nemovitosti v objemu 4 miliard EUR, v ČR to bylo 2,1 mld. EUR v komerčních nemovitostech.

Po první pololetí, jemuž i díky velikosti několika transakcí, dominoval segment retailu, se během léta investoři v České republice znovu soustředili hlavně na kancelářské budovy. Nejvýznamnější transakcí 3. čtvrtletí byla akvizice City Tower nemovitostním fondem REICO. Schyluje se rovněž k dalším velkým nákupům, včetně očekávaného převodu administrativního komplexu The Park v Praze 4 a ještě dalších dvou velkých transakcí kancelářských budov a jednoho nákupního centra.

REKLAMA

Třetí kvartál potvrdil nebývalou aktivitu domácích investorů (takřka tříčtvrtinový podíl ve třetím čtvrtletí) a nových subjektů na tuzemském trhu nemovitostí. V poslední době jsou velmi aktivní investoři jako REICO nebo Redside Funds. „Již neplatí, že by se čeští investoři omezovali na transakce menšího rozsahu, naopak jsou schopni soupeřit s velkými mezinárodními investičními společnostmi a fondy,“ uvádí Lenka Šindelářová, podle níž domácí investoři disponují detailní znalostí místního trhu a lokálním týmem asset manažerů, který dokáže s nemovitostmi aktivně pracovat.

Poptávku investorů po investicích do nemovitostí celosvětově pohání nízké úrokové sazby a minimální výnosy z dluhopisů. Investoři ve snaze dosáhnout vyšších výnosů umisťují kapitál do nemovitostí, které přes pokles výnosové míry nabízí stále velmi atraktivní zhodnocení. Podle různých předpokladů se očekává, že na této situaci by se nemělo nic měnit ještě minimálně dalších 12–18 měsíců.

Tisková zpráva BNP Paribas Real Estate APM CR

Vývoj Swiss Life Hypoindexu