Sazby hypoték se drží na dosah rekordních minim

06.01.2014 04:01 Tisková zpráva: GOLEM FINANCE

Prosinec ve znamení poklesu fixních sazeb

Průměrná nabídková úroková sazba hypotečních úvěrů, jejichž výše dosahuje maximálně 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV*), v prosinci klesla o 3 setiny procentního bodu, čímž se index po mírném růstu v uplynulých měsících opět vrátil na hodnotu 3,09 %. V porovnání se stejným obdobím roku 2012 byl index o 1 desetinu procentního bodu níže.

Stagnaci či mírný pokles sazeb registrujeme také u dalších typů hypoték s fixní úrokovou sazbou. Hypotéky do 85 % LTV (GOFI 85) setrvávají na úrovni 3,33 %. Index GOFI 100, který měří průměrnou nabídkovou úrokovou sazbu tzv. 100procentních hypoték, v prosinci klesl o pět setin procentního bodu na 4,44 %. V meziročním srovnání tento typ hypoték (do 100% LTV) zlevnil nejvíce. V prosinci 2012 činil měsíční průměr 4,71 %.

Také index variabilních úrokových sazeb (GOFI VAR 70) prakticky pokračuje ve stagnaci. Navýšení o 2 setiny procentního bodu jde tentokrát na vrub FIO banky a GE Money Bank, které tyto sazby v prosinci nepatrně navýšily. V meziročním srovnání jsou nyní variabilní sazby na stejné úrovni jako loni.

Shrnutí vývoje za rok 2013

Rok 2013 byl rokem dalšího poklesu úrokových sazeb hypoték. I když tempo poklesu nebylo tak rychlé, jako v předchozích letech, a v druhé polovině roku spíše hovoříme o stagnaci, minimálně jeden primát si letošní rok připsal. Index průměrných nabídkových sazeb GOFI70 v loňském květnu prolomil hranici 3 % a po dobu dvou měsíců se udržel na rekordní hodnotě 2,97 %. Tento vývoj následně kopíroval i respektovaný ukazatel HYPOINDEX, jehož hodnota klesla o ještě 2 setiny níže na 2,95 %. Celkový roční průměr indexu GOFI 70 za rok 2013 činí 3,09 %, což v meziročním srovnání znamená propad o 40 bazických bodů. Následující tabulka mimo jiné ilustruje těsnou korelaci hodnot zmíněného indexu s ukazatelem HYPOINDEX, kdy index GOFI70 je s tímto indexem prakticky shodný.

Roční průměr úrokových sazeb hypoték

Index GOFI 70

Index GOFI 85

Index GOFI 100

Index GOFI VAR 70

N/A

Hypoindex

3,07%*

⃰  data za prosinec 2013 dosud nebyla zveřejněna

Výhled do roku 2014

V lednu neočekáváme ve vývoji fixních sazeb žádné výraznější změny. K těm by mohlo dojít až v únoru, kdy banky tradičně nastoupí s akčními nabídkami. Sazby se však podle našich odhadů budou držet v rozmezí 3,00 % až 3,20 % a v tomto pásmu se s velkou pravděpodobností budou pohybovat po celý letošní rok. Při souběhu několika příznivých faktorů a vyhroceném konkurenčním boji však připadá v úvahu i možnost krátkodobého prolomení 3 % hranice.

Variabilní sazby mají výborné podmínky a záleží jen na bankách a jejich přístupu k maržím. V tuto chvíli odhadujeme, že se budou držet i letos na okolo hodnoty 2,50 %, nevylučujeme její prolomení ale jen těsně pod 2,5 %. Co se týče klientských preferencí při výběru typu sazby, tak očekáváme, že v roce 2014 bude největší zájem o 5leté a 3leté fixace. Variabilní sazby budou podle našich odhadů zastoupeny v rozmezí 7–9 % z počtu obchodů.

Úrokové sazby by se měly pohybovat po celý letošní rok na velmi nízkých hodnotách, a to je pro trh dobrá zpráva.

Pokles sazeb zlepšil dostupnost bydlení

Výsledkem rekordně nízkých sazeb, ochoty bank půjčovat a příznivých cen nemovitostí je historicky nejlepší dostupnost vlastního bydlení. V praxi to znamená, že noví žadatelé o hypotéku díky levnějšímu financování mají možnost dosáhnout na vyšší standard bydlení anebo naopak za standard bydlení běžný v předchozích letech nyní zaplatí výrazně méně.

Index dostupnosti bydlení (IDB), který vyjadřuje, jak velkou část příjmu vynaloží průměrná česká domácnost na splátku hypotéky, v prosinci klesl na 30 %. Zajímavostí uplynulého měsíce je posun Olomouckého kraje před Jihomoravský kraj. Dlouhodobě nejhorší dostupnost bydlení je v hlavním městě, kde index aktuálně dosahuje bezmála 60 %.

Index návratnosti bydlení, který poměřuje průměrné ceny bytů a průměrné roční příjmy českých domácností v prosinci klesl o 5 setin procentního bodu. Statisticky podle tohoto indexu v tuto chvíli české domácnosti potřebují na pořízení průměrného bytu v ceně 1,72 milionu Kč zhruba 4,47násobek čistého ročního příjmu. Nejlepší návratnost bydlení dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj, kde hodnota indexu činí 1,8 roku, naopak nejhorší podmínky k pořízení vlastního bydlení jsou v Praze, kde průměrná domácnost na pořízení bytu o vypočtené průměrné ceně 3,82 mil. Kč potřebuje bezmála 9násobek ročního příjmu.