Čtvrtek 19. ledna. Svátek má Doubravka.

Šestnáct projektů za více než milion korun posílí sousedské vztahy

04.12.2014 01:12 Tisková zpráva: Česká spořitelna

Do druhého kola Regionálního fondu rozvoje, které Poštovní spořitelna vyhlásila 10. září, bylo přihlášeno 77 žádostí, přičemž celková žádaná částka se vyšplhala na 6 420 187 korun. Nezávislá hodnotící komise rozhodla o podpoře 16 z nich. Tři úspěšné projekty dosáhly na maximální možnou částku 100 tisíc korun, o kterou mohly nevládní neziskové organizace, obce a příspěvkové organizace v tomto roce žádat.

Mezi nejaktivnější kraje z pohledu přihlášených projektů patřil tradičně Středočeský kraj (11 žádostí) následovaný krajem Plzeňským (9 žádostí), hlavním městem Prahou a kraji Ústeckým (shodně 8 žádostí), Jihomoravským a Moravskoslezským (shodně 7 žádostí). Struktura úspěšných krajů byla však z pohledu počtu udělených grantů odlišná. Mezi kraje s nejvíce podpořenými projekty patří tentokráte Královéhradecký kraj, ve kterém získaly podporu hned 3 projekty ze 4 přihlášených. Počtem tří úspěšných projektů se dále mohou pochlubit kraje Středočeský a Vysočina. Nejvíce peněz nakonec poputuje do Středočeského kraje (celkem 262 200 korun), Kraje Vysočina (236 190 korun) a Královéhradeckého kraje (175 763 korun).

Letošní rok byl rokem skutečného „zlepšování sousedských vztahů“, o čemž svědčí některé názvy podpořených projektů jako například: „Sousede, pojď vařit“, „Hurá za sousedy“, „Babičko, dědečku vyprávěj“, „My a naše město plné příběhů“.

V prvním i druhém grantovém kole Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny bylo v roce 2014 podpořeno dohromady 38 projektů. Konečná výše udělených grantů v roce 2014 činí 2 711 413 Kč.

Od roku 2007 bylo na komunitní projekty v regionech rozděleno již více než 23 milionů korun.