Socha od Lukáše Raise novou dominantou CITY WEST ve Stodůlkách

07.12.2012 09:12 Tisková zpráva: FINEP HOLDING

Administrativní centrum CITY WEST v Západním městě v pražských Stodůlkách má novou dominantu. Je jí umělecké dílo od mladého renomovaného autora Lukáše Raise. Kovová plastika s názvem „Noha“ byla dnes slavnostně odhalena za účasti autora sochy, dále předsedy představenstva FINEP Holding SE Michala Kociána a starosty Prahy 13 Davida Vodrážky.

Umístění uměleckého díla od Lukáše Raise podtrhuje originalitu projektu CITY WEST. „Domníváme se, že se právě pro tento typ projektu takové umělecké dílo hodí. Jsme rádi, že máme možnost s plastikou od Lukáše Raise v centru CITY WEST pracovat,“ říká Michal Kocián, předseda představenstva FINEP HOLDING, SE.

Materiálové a tvarové řešení díla umožňuje přímý kontakt s veřejností, a to jak v rovině vizuální, tak dotykové. Prolézání, posedávání, ohmatávání je dovoleno, ne-li přímo doporučeno. Tento kontakt s uměním fyzicky, přímo v místě instalace, je ve shodě se záměrem narušit uměle vybudovanou a hluboce zakořeněnou galerijní filozofii, která většinou striktně odmítá kontakt diváka s výtvarným dílem,“ vysvětlil záměr při instalaci díla jeho autor Lukáš Rais.

Podle něj osobní hmatové poznání spojené s vizuálním vnímáním sochy jako celku, posouvá poznání výtvarného díla do rovin akceptovatelných a pochopitelných všemi vrstvami obyvatel a pomáhá při chápání principů umění a to nejenom moderního.

Plastika „Noha“ je vyrobena z masivního kovového materiálu. Jednotlivé části jsou pevně spojeny v kompozitní celek odolávajícím běžným mechanickým útokům. Socha sama o sobě definuje a přetváří prostor, ve kterém je umístěna a to poměrně zásadním způsobem. Tím také podle Lukáše Raise vstupuje do architektury tím nejčistším možným způsobem a to sama sebou.

Dílo bylo v předchozích letech prezentováno na několika výstavách po celé České republice. Setkalo se s velkou pozorností nejen dospělých. „Plastika byla prakticky v permanentním obležení diváků. Právě takový kontakt s veřejností je u tohoto díla žádoucí,“ doplňuje Lukáš Rais. Ten také poděkoval společnosti FINEP za ochotu při instalaci tohoto díla.

Spokojenost s umístěním díla ve Stodůlkách vyjádřili i zástupci městské části Prahy 13. Podle starosty Davida Vodrážky tento typ umění upoutá pozornost a otevře celou lokalitu turismu. Podpoří také místní občanskou prezentaci městské části.