Společnost Prologis oznamuje výsledky za třetí čtvrtletí 2014 ve střední a východní Evropě

27.10.2014 11:10 Tisková zpráva:

Prologis, Inc., globální lídr v oblasti průmyslových nemovitostí, dnes oznámil výsledky za třetí čtvrtletí roku 2014 ve střední a východní Evropě (CEE). (Tisková zpráva: Prologis)

Pronájmy ve třetím čtvrtletí

Prologis v regionu CEE pronajal více než 387 000 metrů čtverečních prostor, což je o 57 procent více v porovnání se stejným obdobím v roce 2013. Více než 38 procent všech nájemních smluv podepsaných v regionu činily pronájmy v Polsku. Společnost podepsala nové nájemní smlouvy na 178 000 metrů čtverečních, prodloužila pronájmy na 173 000 metrů čtverečních, přičemž zbývající pronájmy tvořily krátkodobé smlouvy.

Míra neobsazenosti portfolia Prologis v regionu CEE byla na konci třetího čtvrtletí 7,7 procenta.

Akvizice a výstavba ve třetím čtvrtletí

Prologis získal 25 budov o celkové rozloze více než 324 000 metrů čtverečních v Polsku, na Slovensku, v České republice a Maďarsku. Tento majetek byl nakoupen s výraznou slevou zohledňující reprodukční náklady.

Kromě toho společnost dokončila čtyři budovy o celkové ploše 70 500 metrů čtverečních ve Vratislavi, Štětíně a Bratislavě. Dokončena byla také první budova s malými obchodními jednotkami o rozloze 18 200 metrů čtverečních. Ta se nachází  v Prologis Parku Wrocław III a je již ze 75 procent předem pronajata.

Na konci září společnost Prologis také oznámila, že zahájí výstavbu budovy o celkové rozloze 31 190 metrů čtverečních na míru pro společnost ČERVA ve svém nedávno koupeném parku Prologis Park Prague-Airport. Další spekulativní budova s rozlohou 30 000 metrů čtverečních se ve stejném parku právě staví.

„Naše aktivita ve třetím čtvrtletí odráží silné oživení na trzích, jako jsou Praha, Poznaň a Vratislav, zatímco nárůst pronájmu se projevuje spíše na dalších trzích ve střední a východní Evropě, kde působíme,“ řekl Ben Bannatyne, výkonný ředitel společnosti Prologis pro střední a východní Evropu. „za daných ekonomických podmínek a vzhledem k příležitostem pro růstové akvizice prokázaly naše lokální týmy konkurenční výhodu při získávání regionálních investic.“

Prologis je díky svému aktivnímu působení v pěti zemích v regionu (Polsko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko a Rumunsko) a portfoliu o celkové rozloze 4,1 milionu metrů čtverečních vedoucím provozovatelem distribučních nemovitostí ve střední a východní Evropě (k 30. září 2014).