Společnosti objevují kouzlo virtuálních kanceláří

12.05.2009 02:05 Tisková zpráva:

Podle průzkumu společnosti OFFICE HOUSE přesáhl letos počet firem využívajících virtuální kanceláře 10 tisíc, přitom ještě před rokem jich bylo asi 6 tisíc. Z analýzy také vyplývá, že si u nás před lety ještě neznámá služba získává stále větší oblibu nejen v Praze, ale i dalších městech republiky.

„Stále větší počet společností přichází na to, že pro jejich potřeby je výhodnější mít virtuální kancelář než tu klasickou. Potvrzuje to i naše analýza, podle níž v České republice došlo meziročně k nárůstu uživatelů virtuálních kanceláří přibližně o 80 procent ,“ uvádí Daniel Lattner, ředitel společnosti OFFICE HOUSE, která je v oblasti poskytování virtuálních kanceláří jedničkou na českém i slovenském trhu.

Z dat výzkumu provedeného touto společností vyplývá, že zdaleka nejvíce jsou virtuální kanceláře žádané v Praze, kde jejích služeb využívá přes 8 tisíc firem. Následují Brno s více než tisícem a Ostrava s necelými osmi sty podnikateli, kteří virtuální kanceláře využívají. Přes čtyři sta pak připadá na další města České republiky – kromě největších měst jsou totiž business centra poskytující virtuální kanceláře například i ve Žďáru nad Sázavou či v Jablonci nad Nisou.

„Posun oproti minulému roku je značný ve všech regionech. Největší nárůst počtu klientů nastal v Brně, kde dosáhl téměř 150 procent, ale i v ostatních oblastech byl vždy výrazně nad 60 procenty,“ komentuje situaci Daniel Lattner a dodává: „Přitom v roce 2002 jsme jako průkopníci oboru u nás začínali se dvěma business centry v Praze. Dnes působíme v 8 městech ČR i na Slovensku, kde provozujeme 16 business center.“

V před pár lety u nás zcela neznámém oboru roste spolu s poptávkou klientů samozřejmě i počet poskytovatelů služby. „Dnes u nás virtuální kanceláře nabízí více než 35 subjektů, každým rokem se objevují noví. V porovnání se světem jsme ale stále hodně pozadu. V zahraničí využívají virtuální kanceláře jako samozřejmou součást svého podnikání stovky tisíc společností,“ popisuje Daniel Lattner. Mezinárodní asociace virtuálních kanceláří OBCAI v současné době sdružuje asi 600 firem. Ty po celém světě provozují přes 8 tisíc business center, ve kterých si je možné zřídit virtuální kancelář.

U nás je největší zájem o virtuální kanceláře mezi menšími a středními podnikateli a pak také mezi zahraničními firmami, které míří na český trh. Společnosti vyhledávají virtuální kanceláře především proto, že s výrazně nižšími náklady získají na prestižní adrese stejný rozsah služeb, jako by měly pronajatou standardní kancelář. Kromě kontaktní adresy, kterou si podnikatel může uvádět na svých marketingových i oficiálních materiálech, takto firmy řeší i otázku sídla. „Pokud se podnikatel nechce vystavit riziku umístění sídla firmy do místa svého bydliště, pak je toto ideální řešení. Sídlo v business centru totiž splňuje všechny zákonné povinnosti, které vyplývají z obchodního zákoníku,“ uzavírá Daniel Lattner.

Počty uživatelů virtuálních kanceláří

1. čtvrtletí 2009