02. 10. 2014

Správné hospodaření s energií může snížit náklady na provoz budovy až o několik desítek procent

Pokud chce vlastník průmyslových prostor snížit náklady na energie a zvýšit tak svou výhodu na trhu, měl by si nejprve nechat zmapovat současný stav energetického hospodářství v areálu zkušenými odborníky na tuto oblast.

„Pokud nás majitel nebo provozovatel komerčních prostor osloví při jejich výstavbě nebo zahájení pronájmu, navrhneme optimální řešení pro jejich budoucí postupné obsazování. Jejich využití se totiž bude s příchodem nových nájemníků postupně měnit, a tak se s investicemi do energetických zařízení vyplatí počkat do okamžiku, kdy jsou známy konkrétní individuální požadavky. K nehospodárné a nekontrolované spotřebě energií ovšem dochází také u provozovaných objektů a i v těchto případech jsme připraveni navrhnout a realizovat opatření, která přinesou významnou úsporu nákladů. A to i v případech, kdy byla v minulosti optimalizace už provedena,“ říká Václav Trávník, výkonný ředitel OKIN FACILITY.

Aby měl vlastník energetické hospodářství plně pod kontrolou, měl by využívat moderní technologie a specializované informační systémy pro důslednou analýzu dat. „V OKIN FACILITY se řídíme konceptem OKIN loves DATA, v jehož rámci se zaměřujeme na soustavnou práci se systémy pro komplexní správu dat. Domníváme se totiž, že jedině ten, kdo umí data shromažďovat a analyzovat, je také dokáže patřičně řídit,“ vysvětluje Václav Trávník.

Dalšího snížení nákladů lze dosáhnout například důslednou tepelnou izolací veškerých rozvodů nebo kompletní rekonstrukcí předávacích stanic, včetně výměny čerpadel za modernější s elektronickou regulací otáček a moderními regulačními prvky.

„Klientům často doporučujeme nasadit moderní řídicí systém, který umožňuje dálkové řízení energetického hospodářství areálu. Jeho velkou výhodou je pravidelné zaznamenávání všech parametrů včetně stavu měřidel do rozsáhlé databáze s následnou možností vyhodnocování a návrhu dalších opatření vedoucích k úsporám. Díky tomuto systému se také jednoznačně prokáže spotřeba energií jednotlivých nájemníků. Dle našich zkušeností lze takto snížit náklady na energie – podle přístupu majitele – až o třetinu,“ dodává Trávník.

REKLAMA

Dle individuálních požadavků klientů lze také nastavit noční a víkendové útlumy. Tím se zefektivní vytápění a ohřev teplé vody a nedochází ke ztrátám ve zbytečně dlouhých rozvodech. Náklady na energie jsou pak velmi nízké. Navíc má každý nájemník možnost si individuálně nastavovat parametry a mít tak přímou a prokazatelnou možnost aktivně řídit spotřebu energií ve svých prostorech a tím optimalizovat náklady.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu