Stále více Čechů investuje do nemovitostí od 10 do 50 miliónů korun – trend bude pokračovat i v roce 2015

05.01.2015 10:01 Tisková zpráva:

Výnosové nemovitosti za 10 až 50 milionů korun jsou současným hitem u českých investorů. Zatímco éra cizinců intenzivně nakupujících na tuzemském realitním trhu je pryč, Češi ukládají své finanční prostředky především do nemovitostí, které jim pravidelně přinášejí jistý zisk. Jsou to mimo jiné činžovní domy v dobrých lokalitách, budovy supermarketů, menší průmyslové areály ale i bankovní domy. A investorům se vyplatí nakupovat takové nemovitosti na úvěr u bank. Podle odborníků z realitní společnosti Naxos, která patří mezi největší dražebníky v zemi, bude tento trend zejména z uplynulého půlroku pokračovat i v letošním roce. (Tisková zpráva: Naxos)

„Typickým současným investorem je český podnikatel mezi 40 až 50 lety. Zajímá ho mimo jiné činžovní dům v centru velkého města s 15 až 20 byty, nebo supermarket o rozloze kolem 1000 metrů čtverečních, kde je dlouhodobá nájemní smlouva. Může si na koupi nemovitosti vzít standardní úvěr u banky a stále se mu to vyplácí – pokud mu taková nemovitost bude ročně vydělávat kolem osmi až deseti procent své kupní ceny,“ říká ředitel Naxosu Jan Sachr. „S nemovitostmi od 10 do 50 milionů máme hodně zkušeností.  Velký zájem byl například v létě o bývalý jablonecký hotel Praha. Ten se vydražil za 34 miliony korun, nejnižší podání bylo 22,9 milionu,“ dodává.

Dražební trh sice loni zaznamenal mírný pokles, ale dražba stále zůstává podle Jana Sachra doporučovaným a nejtransparentnějším způsobem prodeje, který se nejvíce hodí pro nemovitosti z konkurzů či nemovitosti, kde lze předpokládat velký zájem ze strany více investorů.  V roce 2014 se uskutečnilo kolem 2640 dražeb, zatímco v roce 2013 jich bylo přes 2880. Méně bylo loni jak dobrovolných, tak nedobrovolných dražeb.  Poklesl i finanční objem cen dosažených vydražením. Ten představuje za loňský rok zhruba 2 540 000 000 korun, zatímco v roce 2013 to bylo více než 2 772 000 000 Kč. Na zhruba stejné úrovni zůstala loni v porovnání s předloňskem průměrná cena dosažená vydražením – přes 960 000 korun.  „Prodávající volí v některých případech raději prodej formou výběrového řízení. My se snažíme dávat přednost dražbám. Naxos také realizoval největší dražbu roku 2014 v zemi – při ní se vydražil pardubický TechoPark za 183 miliony korun,“ uvádí Sachr a dodává, že i letos nevylučuje další dražby kolem 100 miliónů korun.