Studie ČMSS: Inflace (nejen) ze stavebního spoření ukrajuje stále méně

Reálné zhodnocení vkladů po započítání inflace dosáhlo za celý loňský rok v Českomoravské stavební spořitelně 3,3 % (po započtení státní podpory i všech poplatků).„Přestože jsou nominální úrokové sazby i státní podpora nižší než v minulosti, díky téměř neexistující inflaci se vklady klientů reálně zhodnotily podobně jako v minulých letech,“ uvedl člen představenstva ČMSS Manfred Koller.

Reálný výnos stavebního spoření po započtení inflace se za 23 let existence systému nejčastěji pohyboval mezi 1,5 až 4 % ročně, průměrné zhodnocení dosáhlo zhruba 4 % ročně. Výjimku tvořily jen roky 1999 – 2003, kdy byl výnos výrazně vyšší kvůli poklesu inflace a zároveň udržení vysokého úročení. „Stavební spoření dlouhodobě potvrzuje pověst bezpečného přístavu.
I v loňském roce jsme klientům dokázali nabídnout reálné zhodnocení úspor přes 3 %, což je v prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb velmi slušný výsledek,“
dodal Manfred Koller.

Stavební spoření tak po započtení inflace i nadále zůstává nejvýhodnějším zabezpečeným produktem a jeho loňské reálné zhodnocení bylo podobné jako např. v první polovině 90. let.

Výkonnost stavebního spoření vynikne především ve srovnání s ostatními bezpečnými produkty. Průměrné reálné zhodnocení bankovních vkladů bez běžných účtů dosáhlo v loňském roce jen 0,49 %. Výnos 5letých státních dluhopisů České republiky dosáhl v loňském roce jen 0,13 %, což po započtení inflace představuje reálné znehodnocení o cca 0,2 %. Stejným způsobem loni znehodnotily vklady uložené na běžných účtech.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu