11. 04. 2016

Teče vám místo teplé vody studená? Majitel domu či družstvo by měl okamžitě sjednat nápravu

Teplotu vody a parametry teplovodních rozvodů specifikuje mimo jiné norma ČSN EN 806–2. Podle ní musí rozvod teplé vody v domě zajistit, aby spotřebitelům vytékala nejpozději po uplynutí 30 sekund voda o teplotě 50 až 55 °C, výjimečně 60 °C, a v odběrové špičce krátkodobě nejméně 45 °C. Pokud spotřebitelé zjistí, že teplá voda z centrálního rozvodu v domě neodpovídá parametrům normy, mohou se obrátit na majitele nebo výbor společenství vlastníků a vyžadovat okamžitou nápravu.

„Pokud teplá voda v bytech nesplňuje parametry normy, mohou za to většinou zastaralé rozvody a nefungující cirkulace. Majitelé domů či bytová družstva by měli v tomto případě okamžitě zjednat nápravu,“ uvedl Vojtěch Vlasák, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky. „Podmínky dodávky teplé vody (teplota a tlak vody na vstupu do objektu) by měly být specifikovány ve smlouvě s dodavatelem. Bytová družstva by měla svým členům umožnit tuto smlouvu prostudovat. Za technický stav teplovodních rozvodů v domě je ale vždy zodpovědný buď majitel, bytové družstvo, nebo společenstvo vlastníků,“ doplnil Vlasák.

Stálou teplotu vody vyhovující normě ČSN EN 806–2 zajišťuje správná cirkulace teplé vody v domovních rozvodech. Pokud cirkulace teplé vody nefunguje, hrozí, že teplota vody zvláště ve vyšších patrech domu klesne pod stanovenou mez. To může kromě jistého nepohodlí spotřebitelů způsobit i množení nebezpečných bakterií legionella. „Bakterie legionella se množí při teplotách od 20 do 45 °C. Při nedostatečné teplotě vody nebo při poruše její správné cirkulace v teplovodních rozvodech riziko kontaminace potrubí narůstá,“ upozorňuje Vojtěch Vlasák z ENBRY.

Bakterie Legionella pneumophilla způsobuje horečnatá onemocnění a onemocnění podobné zápalu plic – takzvanou legionářskou nemoc. Důvodem jejího názvu je první popsaný případ epidemie této nemoci na sjezdu amerických válečných veteránů – legionářů –, kteří se hromadně nakazili z hotelové klimatizace. K nákaze je potřeba bakterii vdechnout, dochází k ní tedy hlavně při sprchování vodou z kontaminovaných rozvodů. Účinnou prevencí množení legionelly je dobrý stav teplovodních rozvodů a teplota vody odpovídající výše uvedené normě.

Tisková zpráva : Enbra

Vývoj Swiss Life Hypoindexu