22. 06. 2016

Úrokové sazby zůstávají rekordně nízké, z výhody se ale snadno může stát past

Rekordně nízké ceny hypoték stimulují poptávku po bydlení, na hypoteční úvěr totiž dosáhnou i ti, kteří by si ještě před pár lety koupi bytu nemohli dovolit. Vyšší dostupnost úvěrů je sice pozitivní jev jak pro samotné zájemce o bydlení, tak pro českou ekonomiku, ukrývá v sobě ale zároveň rizika.

I když se úrokové sazby ještě nejméně přes léto budou držet na historických minimech, ve střednědobém horizontu lze očekávat jejich postupný růst minimálně o jeden procentní bod. Pro klienty, kteří si vzali hypotéku takzvaně na krev, to bude znamenat citelný zásah do rodinného rozpočtu – po vypršení fixace jim totiž naráz vzroste měsíční splátka o stovky až tisíce korun.

Zájemci o nové bydlení by proto měli důkladně zvažovat, zda je splácení úvěru nemůže dostat do úzkých. Před rozhodnutím, které znamená závazek i na desítky let, by měli mít naspořenou dostatečnou rezervu a dobře spočítané příjmy i výdaje.

Dostupnost úvěrů pro ty, kteří si půjčují „na doraz“, teď výrazně sníží doporučení České národní banky (ČNB), podle nějž bude od října možné financovat bydlení hypotékou nejvýše do 95 procent a od příštího dubna pouze do 90 procent hodnoty nemovitosti. Centrální bankéři se tímto rozhodnutím opět vydávají na tenký led, když si uzurpují právo rozhodovat za svéprávné lidi, jakou výši hypotéky jejich rozpočty ještě unesou.

Pozitivní dopad levných hypoték zároveň eliminuje rostoucí cena bytů v Praze i v regionech. Na vině je nejen stabilně rostoucí poptávka, ale i výpadek na straně nabídky. Tu způsobuje především nesmyslně komplikované stavební řízení. Kvůli českému legislativnímu Kocourkovu tak domácnosti sice ušetří na hypotékách, o tyto peníze je ale hned připraví neschopnost zákonodárců zjednodušit povolování nových staveb. Hlavně kvůli tomu ceny bytů rostou rychleji, než by tomu bylo ve zdravém podnikatelském prostředí.

REKLAMA

RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu