12. 12. 2016

V Praze je nejvyšší přírůstek obyvatel, nové byty jsou potřeba především zde

Praha a její nejbližší okolí má skokově vyšší přírůstek obyvatel, než zbytek republiky. Nové byty jsou tak potřeba především zde. Jen v letošním roce jich investoři v Praze prodají zhruba 6500. Více než tisícovka z nich připadá na Central Group, který tak je největším rezidenčním developerem a investorem nové bytové výstavby v zemi.

Zatímco v celém Česku se počet obyvatel za tři čtvrtletí letošního roku ať již přirozenou cestou nebo stěhováním zvýšil jen o 2,4 procenta, v Praze byl tzv. přírůstek obyvatel téměř desetiprocentní (9,8 procenta) a v okolí Prahy dokonce ještě řádově vyšší. Praha-východ dosáhla 25,4procentního růst a Praha-západ 19procentního zvýšení. Celé Střední Čechy hlavně díky růstu okolí Prahy dosáhly 9,2procentního zvýšení počtu obyvatel. Podobně rychlý růst nezaznamenali statistici ČSÚ v žádném jiném kraji ČR.
Jde přitom pouze o data zahrnující přirozený pohyb, tedy narození a úmrtí a oficiální stěhování, tedy přihlášení se k trvalému pobytu. Zcela mimo statistiku jsou tak další tisíce nebo spíše desetitisíce obyvatel, kteří trvalé bydliště nezískají a ani o ně neusilují, přesto v Praze bydlí.
Podle analýz, které jsou součástí Strategického plánu Prahy, je možné, že se počet obyvatel Prahy do roku 2030 tedy za 14 let zvýší až o 160 tisíc. A pro tyto nové obyvatele bude potřeba hodně nových bytů. Stavět kde je. Do vnitřní Prahy by se podle IPR bohatě vešly byty ještě pro 400 tisíc lidí, tedy v podstatě pro celé Brno.
Developeři by přitom takovému náporu obyvatel byli schopni bydlení nabídnout. V různé fázi přípravy je podle analýzy Central Group v Praze aktuálně zhruba 70 tisíc bytů. Jen 23 tisíc z nich se ale při současných velmi pomalých povolovacích procesech má šanci dostat na trh v následujících pěti letech. A i to je poměrně optimistický odhad.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva