Ve Varšavě se rozdávaly ceny nejlepším realitním počinům CEE Real Estate Quality Awards

09.03.2010 10:03 Tisková zpráva:

Již sedmé předávání tradičních cen za vynikající realitní počiny uplynulého roku, každoročně vyhlašované CEE Insight Forem ve spolupráci s Financial Times, se tentokrát uskutečnilo ve středu 3. března 2010 v prostorách Královského zámku ve Varšavě. Divize mezinárodní realitně poradenské společnosti Colliers International pro střední a východní Evropu (Colliers International CEE) zvítězila hned ve dvou kategoriích.

Jednoznačné vítězství zaznamenala Colliers International v segmentu průmyslových a skladových nemovitostí, o které se výrazně zasadila také česká pobočka. Colliers International zprostředkovala plných 46 % všech transakcí na průmyslovém trhu ve střední a východní Evropě, což představuje takřka 390 000 m2 pronajaté plochy. Na druhém místě se umístila společnost Cushman & Wakefield s 30% tržním podílem. Zbylé čtyři firmy z „velké šestky“ (CB Richard Ellis, Jones Lang LaSalle, King Sturge a DTZ) si rozdělily zbytek trhu téměř rovným dílem.

Pobočky Colliers International CEE zahrnují kanceláře společnosti v Polsku, Rumunsku, České republice, Maďarsku, Slovensku a na Ukrajině. Podle Karla Stránského, managing partnera české pobočky Colliers International, byla hlavní konkurenční výhodou společnosti zřetelná orientace na nájemce průmyslových prostor. „Během roku 2009 se realitní trh obrátil ve prospěch nájemců, a to ve všech jeho segmentech. Colliers na nový ráz trhu zareagovala jako první, dokázala nájemce zaujmout a odhalit jim možnosti značné úspory nákladů. Díky tomu jsme byli v loňském roce nejlepší,“ říká Stránský.

V segmentu realitních investic byl náskok Colliers International ještě výraznější. Společnost zprostředkovala 37 % všech transakcí představujících celkový objem více než 470 mil. EUR. Na druhém místě se opět umístila společnost Cushman & Wakefield s 19% podílem. V těsném závěsu následovaly Jones Lang LaSalle a King Sturge.

Velkou zásluhu na vítězství Colliers International v segmentu investic měl největší středoevropský obchod roku – prodej dvou obchodních center z portfolia společnosti Mayland Real Estate nemovitostnímu fondu MGPA. Obrat transakce dosáhl 236 mil. EUR.