Výborný start financování bydlení v roce 2012

28.02.2012 04:02 Tisková zpráva: GOLEM FINANCE

Hypoteční banky během ledna poskytly hypotéky v celkovém objemu 9,2 miliardy korun, čímž překonaly rekord z roku 2007 (8,35 mld. Kč) a dosáhly nejlepšího lednového výsledku v novodobé historii hypotečního financování! Vzhledem k tomu, že leden a únor bývají zpravidla obchodně nejslabším obdobím, slibují tyto výsledky další úspěšný rok. Dařilo se rovněž stavebním spořitelnám, lednový objem úvěrů vzrostl meziročně o více než 50 %.

Hypotéky

V meziměsíčním srovnání (leden 2012/prosinec 2011) sice objem poskytnutých hypoték klesl o 3,6 miliardy korun, nicméně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hodnota sjednaných hypoték vzrostla o 60 %. Hypoteční banky během prvního měsíce letošního roku totiž poskytly 5443 hypoték v celkové hodnotě 9,2 miliardy korun, čímž bezmála o 1 miliardu překonaly rekordní výsledky z roku 2007 a 2008, jak ilustruje následující graf (zdroj: hypoindex.cz).

Důvodů, které dovedly hypoteční trh k dalšímu rekordu, je celá řada, nicméně podle našeho názoru klíčovou roli sehrály tyto faktory:

• Úrokové sazby se stále pohybují na úrovni historického minima
  • Chování lidí na přelomu roku ovlivňovalo zvyšování DPH, což se se odrazilo jak v prosincových, tak lednových výsledcích a vzhledem k prodlevě mezi podpisem kupní smlouvy a čerpáním hypotéky, se projeví se i v únorových statistikách.
  • Potvrzuje se kumulovaná poptávka po bydlení z let 2009 a 2010 a to, že lidé realizují financování a budou chtít stihnout pořídit bydlení za stávajících relativně výhodných podmínek

Úrokové sazby

Na základě vývoje průměrných nabídkových úrokových sazeb, jejichž vývoj pravidelně monitorujeme v rámci statistik dostupnosti bydlení, jsme v závěru loňského roku predikovali, že průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték začnou v průběhu ledna, nejpozději února růst. Aktuálně zveřejněné statistiky serveru hypoindex.cz zcela potvrdily naše očekávání. Hodnota souhrnného ukazatele Hypoindex meziměsíčně vzrostla z 3,56 % na 3,59 %.

V dalších měsících však nepředpokládáme výraznou změnu ve vývoji průměrných úrokových sazeb hypoték. Současná situace je stabilizovaná, sazby se pohybují těsně nad úrokovým dnem a podmínky pro hypoteční financování jsou a budou i v prvním čtvrtletí výhodné. Navíc není vyloučeno, že v nadcházejícím období některé banky své sazby ještě nepatrně sníží. V jarních měsících banky zpravidla soupeří o nové klienty – dočasně snižují úrokové sazby a poplatky, a ani letošní rok nebude s velkou pravděpodobností výjimkou.

Stavební spoření

Lépe se meziročně dařilo i stavebním spořitelnám. V loňském roce došlo v lednu k propadu, takže objem poskytnutých úvěrů činil pouhé 2 miliardy Kč. Letos jsou však výsledky za leden povzbudivé – spořitelny poskytly úvěry za 3,1 mld. Kč, což je meziročně více o 54 %. Ukazuje se, že předpoklad lepšího roku stavebního spoření by mohl být pro letošek reálný. V níže uvedeném grafu uvádíme lednové porovnání vývoje financování bydlení v posledních třech letech.V součtu trh financování bydlení v lednu rostl nad očekávání dobrým tempem o téměř 60 %. Nadprůměrné objemy poskytnutých hypoték korelují s naším odhadem pro letošní rok, kdy očekáváme, že celkový objem poskytnutých hypoték sice nepřekoná loňských 120 miliard korun, ale bude pohybovat zhruba v rozmezí 95 – 110 miliard korun (pokud by se však trh celý rok pohyboval lednovým tempem, byla by hranice 120 mld. překonána). Aktuální statistiky rovněž potvrzují náš odhad v oblasti úvěrů ze stavebního spoření, který v optimistickém scénáři počítá s překonáním hranice 50 miliard korun.