Výstavba nových bytů klesá, preference Čechů v bydlení se mění

15.06.2012 09:06 Tisková zpráva: ČSOB

„Hlavním důvodem poklesu počtu zahájených bytů v minulých letech je chybějící poptávka domácností po bytech již dokončených či dokončovaných. Bytová nabídka se svojí kvantitou, nastavenou cenovou hladinou a strukturou rozešla s koupěschopnou poptávkou, čímž se přirozeně přibrzdila aktivita developerů. Proces postupného obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou je a bude ovlivňován ekonomickou situací obyvatel a jejich očekáváním budoucnosti, účastí veřejných zdrojů na podpoře bytové výstavby nebo daňovými změnami (např. změnou sazby daně z přidané hodnoty),“ říká Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB. „Klesající reálné mzdy a rostoucí napětí na trhu práce rovněž nahrávají menšímu zájmu Čechů o nové bydlení. Opatrnější lidé dávají v takové situaci přednost koupi starší a tedy levnější nemovitosti,“ doplňuje Martin Kupka.

Nároky na bydlení se samozřejmě liší také podle krajů. Nejvíce nových bytů se v loňském roce začalo stavět ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně v Karlovarském, Libereckém a Zlínském kraji. Podíl rodinných domů na bytové výstavbě v regionech kolísá v závislosti na dosaženém stupni urbanizace, cenách pozemků i demografických a majetkových parametrech obyvatel. Pro některé vrstvy navíc stále platí, že rodinný dům je i otázkou společenské prestiže.

* Data z Českého statistického úřadu

„V Praze a Brně, kde jsou soustředěny nadnárodní a velké firmy, je poptávka po bydlení v rodinných domech vyšší než v lokalitách se srovnatelnou dostupností lacinějšího bydlení v bytových domech,“ vysvětluje Martin Kupka z ČSOB. „Vzhledem k vysokým cenám pražských pozemků se však významná část pražské poptávky po rodinných domech se zahradou přelévá do sousedních středočeských lokalit, se všemi z toho vyplývajícími komplikacemi pro kapacitně nedostačující místní infrastrukturu.“

Tlak na udržení životní úrovně, vyvolaný zvyšujícími se náklady na financování domácností, jejichž příjmy přestávají reálně růst, podpořil zájem Čechů o tzv. vilové domy představující kompromis mezi bydlením v tzv. bytovkách a ve vlastním rodinném domě. „Náklady na pořízení si bytu ve vilovém domě mohou být příznivější v řádu až několika set tisíc korun,“ dodává Martin Kupka.

Ačkoliv počet nově podepsaných hypotečních smluv v dubnu letošního roku podle Hypoindexu poprvé v letošním roce poklesl, poptávka po vlastním bydlení je mezi Čechy stále enormní. Nahrávají tomu především nízké úrokové sazby, které se v případě nejoblíbenější pětileté fixace stále pohybují pod úrovní 4 procent.

ČSOB se rozhodla na aktuální trendy na hypotečním trhu a poptávku po vlastním bydlení reagovat novým produktem – Hypotékou s bonusem. Jedná se o unikátní novinku, která klienta k věrnosti motivuje pozitivní cestou a nikoliv sankcemi, jak bylo dosud na trhu obvyklé. Věrnému klientovi, který s úvěrem u ČSOB zůstane, odpustí 5 % z výše úvěru. V případě dvoumilionové hypotéky tak klient ušetří 100 tisíc korun. O první část bonusu mu bude úvěr snížen po dvanácti letech splácení hypotéky, o druhou polovinu na konci splatnosti úvěru.

Graf – Vývoj počtu zahájených a dokončených bytů

pocty-bytu-csob Zdroj: Stavebnictví a bytová výstavba v ČR, TK ČSÚ, 25.4.2012