Warburg – Henderson startuje nový středoevropský fond zaměřený na maloobchodní nemovitosti

10.03.2014 01:03 Tisková zpráva:

Warburg – Henderson, investiční společnost v oblasti nemovitostí sídlící v Hamburgu, spouští nový speciální nemovitostní fond. „Středoevropský maloobchodní fond“ (Central European Retail Fund) je zaměřený na institucionální investory a bude investovat do maloobchodních nemovitostí v Polsku a České republice. S cílovým objemem ve výši přibližně 250 milionů eur, včetně dluhu na úrovni 40 až 45 % cílové částky, plánuje fond roční výnos ve výši 8 %. Warburg – Henderson v roli investičního manažera bude mít na starosti koncepci fondu a také jeho strukturu, řízení a reportování. Palmer Capital Investments GmbH, jeden z předních správců komerčních nemovitostních fondů ve střední a východní Evropě, bude zodpovědný za správu majetku.

Eitel Coridaß, výkonný ředitel Warburg – Henderson odpovědný za řízení porfolia, řekl: „S uvedením Středoevropského maloobchodního fondu jsme rozšířili naši nabídku produktů o investice do zajímavých nových trhů.“ Fond investuje především do maloobchodních skladů, menších, dobře zavedených obchodních center a také do moderních „high-street“ budov. Zaměřuje se na lokality s velmi dobrou infrastrukturou v oblastech s vysokou hustotou obyvatelstva a také na dominantní středně velká města s rostoucí, nebo alespoň pevnou strukturou obyvatelstva.

Polsko je díky silným makroekonomickým číslům jednou z mála ekonomik, které nezažily recesi v letech 2008/2009. Do roku 2018 očekává Mezinárodní měnový fond roční růst polské ekonomiky o 3 %. Dynamický maloobchodní sektor je zajímavý jak pro domácí, tak i mezinárodní investory. Naproti tomu Česká republika je relativně malým trhem s nemovitostmi, ale zároveň nabízí nejsilnější kupní sílu v regionu. Kromě nákupních center pro každodenní potřeby, která se nachází v městských částech a na hlavních nákupních třídách, jsou jako atraktivní investiční cíl vnímány zejména maloobchodní sklady. Ve srovnání s velkými nákupními centry však maloobchodní sklady stále hrají poměrně malou roli. Vzhledem k jejich formátu, vhodnému i pro menší oblasti a díky rostoucí kupní síle střední třídy jim je pro nadcházející léta přisuzován výrazný růstový potenciál.

Eitel Coridaß ještě doplnil: „Polsko a Česká republika jsou v oblasti investic do nemovitostí zavedenými destinacemi s vysokou tržní transparentností, které ve srovnání s německým trhem stále nabízí výnosy s rozdílem ve výši nejméně 100 bazických bodů.“ Z jeho pohledu zde atraktivní příležitosti nabízí především maloobchodní sklady.

Guy Barker, generální ředitel Palmer Capital, řekl: „Značný počet investorů se v Polsku a České republice stále zaměřuje na větší nákupní centra. Potenciál, který poskytují maloobchodní sklady, dosud využívalo jen málo z nich. Každý, kdo teď vstupuje na trh, může profitovat z pokračujícího vývoje tohoto odvětví.“

Spolupráce s Palmer Capital Investment je prvním projektem, ve kterém Warburg – Henderson pracuje se společností zabývající se správou nemovitostí, která se nachází mimo skupinu vlastních akcionářů.

Eitel Coridaß k tomu řekl: „Silná lokální přítomnost a dlouholeté zkušenosti společnosti Palmer Capital nám zajistí velmi dobrý přístup na trhy.“

V budoucnu plánuje Warburg – Henderson spolupracovat i s dalšími partnery v oblasti správy nemovitostí, i když jen na trzích a v odvětvích, kde ani Henderson Global Investors, ani HIH Hamburgische Immobilien Handlung nemají své zastoupení nebo potřebné know-how.

Eitel Coridaß dodal: „Jak Henderson, tak HIH zůstanou naší první volbou oblasti správy nemovitostí. Díky spolupráci s dalšími partnery ale budeme schopni nabídnout našim institucionálním investorům ještě širší sortiment produktů ve vztahu k regionu a odvětví. Tím našim klientům otevřeme nové trhy a prohloubíme náš profil investičního managera pro institucionální investory na evropském trhu s nemovitostmi.“