04. 04. 2011

Subjekty:
EKOSPOL

Za první čtvrtletí se v Praze prodalo 781 nových bytů. Hlavní nápor poptávky tlačený plánovaným zvýšením DPH zatím ještě nepřišel

Celková nabídka všech nových bytů v Praze dosáhla k 31.3.2011 čísla 7399. Suma zahrnuje všechny byty ve fázi prodeje nebo probíhající výstavby a také byty dokončené. 781 prodaných bytů tedy znamená, že se v Praze během prvního čtvrtletí prodalo lehce přes 10 % celkové nabídky.

Z hlediska dlouhodobého vývoje jde o nejlepší výsledek, který pražský trh novostaveb během posledních dvou let zaznamenal. Více bytů bylo prodáno naposledy v druhém čtvrtletí roku 2008, v době, kdy se celosvětová hospodářská recese teprve blížila do střední Evropy.

Hlavní nápor poptávky zatím ještě nepřišel

Podíváme-li se ale na vývoj trhu po čtvrtletích, zjistíme, že v letošním roce bylo prodáno zhruba stejně bytů, jako v druhém a čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Trh sice vykazuje růst, ale jen v řádu desítek prodaných bytů. „Srovnání výsledků posledního čtvrtletí s celým loňským rokem napovídá, že hlavní nápor poptávky, která by měla sílit ruku v ruce s blížícím se termínem zvýšení spodní sazby DPH z 10 na 14 procent, zatím ještě nepřišel,“ myslí si Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Za současné situace na českém rezidenčním trhu je přitom takřka jisté, že od 1.1.2012 dojde vlivem zvýšení DPH ke skokovému zdražení nových bytů. V následujících čtvrtletích lze proto podle Korce očekávat další nárůst prodejů. „Dnes nakupují především ti, kteří již dlouhou dobu uvažovali o vlastním bydlení a plánované zvýšení DPH bylo posledním impulzem k finálnímu rozhodnutí. Jak se bude termín zvýšení DPH blížit a informovanost veřejnosti o této změně poroste, lze očekávat další výrazný nárůst poptávky. Naše predikce říkají, že za celý letošní rok by mohlo být v Praze prodáno zhruba 3000 – 3500 nových bytů,“ pokračuje Evžen Korec.

Neprodejných „ležáků“ znovu ubylo

Zajímavý je také vývoj situace s mediálně oblíbenými „ležáky“, tedy dlouhodobě neprodejnými byty z období realitního boomu. Ty svou cenou nemohou konkurovat bytům v nově připravovaných projektech, které jsou díky zlevnění stavebních prací a snížení developerských marží v průměru o 10-15 % levnější.

REKLAMA

Ve sledovaném období přesto došlo k jejich dalšímu poklesu – celkem bylo prodáno 310 dokončených bytů. Počet neprodejných „ležáků“, který ke konci třetího čtvrtletí loňského roku přesáhl hranici 2500, tak klesá již druhé čtvrtletí za sebou. K 31.3.2011 tak Praha eviduje ještě 2034 dokončených neprodaných bytů.Platí, že se prodaly především ty byty, u nichž developeři konečně dostali rozum a zlevnili. Byty za ceny nastavené před dvěma roky si dnes prostě nikdo nekoupí. Další prodej dokončených bytů je jen otázkou jejich dalšího zlevnění,“ uzavírá Korec, jehož EKOSPOL má jako jediný z velkých developerů všechny dokončené byty vyprodány.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu