Zájem o oceňování nemovitostí meziročně stoupl o 33%

30.11.2015 01:11 Tisková zpráva:

Zájem o oceňování tuzemských nemovitostí stoupl za posledních 12 měsíců o 33%. Vyplývá to ze statistických údajů jednoho z největších znaleckých ústavů v ČR Appraisal Advisory. „Růst zájmu o naše služby mají investoři v celém realitním spektru. Roste oceňování rezidenčních, administrativních i obchodních realit. Investoři se snaží využít aktuálně nízkých úrokových sazeb a zajímavých cen,“ říká Ing. Jiří Kadrman, ředitel znaleckého ústavu Appraisal Advisory (dříve American Appraisal), který je od října letošního roku součástí skupiny Grant Thornton International. (Tisková zpráva: Grant Thornton International)

Z hlediska sezónnosti je největší zájem o ocenění nemovitostí v květnu a červnu a pak vždy na konci roku.  Více jak třetinový nárůst počtu oceněných nemovitostí znamená pro znalecké ústavy v rámci celé ČR meziroční zvýšení obratu o desítky milionů korun. Průměrně se doba zpracování jednoho ocenění nemovitosti pohybuje kolem 2–4 týdnů. „Ceny za oceňovací služby se zatím drží na dosavadní úrovni. Pokud růst poptávky vydrží, do cen za tyto služby se to promítne až v následujících letech,“ vysvětluje Ing. Jiří Kadrman.

Růst zájmu o oceňování nemovitostí je další jasnou známkou silného oživení trhu s nemovitostmi. Oživení bude podle odhadců pokračovat i v příštím roce. Porostou zejména ceny rezidenčních nemovitostí, tedy bytů a rodinných domů. Appraisal Advisory odhaduje, že proti letošnímu roku si trh s nemovitostmi v rezidenčním sektoru připíše přibližně 3–5%. Oživení je očekáváno i na trhu komerčních nemovitostí. „Poptávku i ceny nemovitostí kromě příznivých úrokových sazeb zvyšuje již také samotné očekávání dalšího růstu cen.“ doplňuje Ing. Jiří Kadrman.

Strategickým spojením znaleckých ústavů Appraisal Advisory (dříve American Appraisal) a Grant Thornton Valuations vznikl na přelomu září a října letošního roku jeden z největších znaleckých ústavů v ČR zaměstnávající dvě desítky odhadců. Do dynamicky rostoucí skupiny Grant Thorton přináší odhadci dřívější American Appraisal mezinárodně uznávané metody oceňování a více než 20 let zkušeností. Svým klientům nabízí veškeré druhy oceňování podílů a akcií, podniků, nemovitostí, strojů a zařízení i nehmotného majetku a související  M&A a transakční poradenství.