EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Fincentrum Hypoindex duben 2018: Sazby mírně rostou, počty i objemy se propadají

 

Česká národní banka začátkem května sazby nezvýšila. Ani banky prozatím k velkému zdražování hypoték nepřistupují. V dubnu úrokové sazby mírně vzrostly, ale zájem o hypoteční úvěry klesl.

Loading



 


Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v dubnu vzrostla na 2,51 procenta. Počet klientů, kteří uzavřeli ve čtvrtém měsíci letošního roku hypotéku, v meziměsíčním srovnání klesl o 1 191 smluv, na 7 896. Meziročně klesl počet smluv uzavřených v dubnu o 659.
V dubnu lidé uzavřeli hypotéky v celkové hodnotě za 16,871 miliard korun. V březnu byly objemy hypoték o 2,376 miliard korun vyšší, takže se jedná o celkem značný pokles. V meziročním srovnání objemy také klesly. Přesně před rokem si klienti sjednali hypotéky za 17,579 miliard korun, tedy o 708 milionů více, než tomu bylo letos v dubnu.
Průměrná sazba Fincentrum Hypoindexu v dubnu mírně vzrostla. Některé banky “doháněly” konkurenci, když si v předchozích měsících ponechaly nižší sazby. Duben však nebyl jen o plošném růstu sazeb, u jedné z bank jsme se v rámci jarní nabídky dočkali i jejich zajímavého snížení,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společností Fincentrum.

Boom na hypotečním trhu podle odborníků zpomaluje

Tomáš Holub, ředitel měnové sekce České národní banky uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce, že podíl nových hypoték, kde úvěry představují maximálně 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti, se v druhé půlce loňského roku začal blížit hranici 15 procent. Takovou hranici doporučuje ČNB bankám. Ve druhém čtvrtletí roku 2017 podíl těchto nových hypoték činil v České republice 28 procent.
Boom na hypotečním trhu proto lehce zpomaluje. Ta opatření jsou v nějaké míře účinná, ale na druhou stranu nejsou tak silná, aby nějakým způsobem dramaticky zhoršila přístup k úvěrování. Spíš už ta spirála nemá tendenci neustále zrychlovat,” řekl Holub. V loňském roce vydala ČNB doporučení, které bankám zamezuje poskytovat hypotéku nad 90 procent hodnoty nemovitosti.
Získat hypotéku bude pravděpodobně ale ještě složitější. Podle nedávných výsledků šetření ČNB banky v prvním čtvrtletí poskytování hypoték zpřísnily a v dalších měsících poskytování hypoték ještě přiostří. Banky ve druhém čtvrtletí 2018 očekávají další zpřísnění úvěrových podmínek u úvěrů domácnostem. Úvěry nefinančním podnikům by se nadále zásadněji měnit neměly.
Ministerstvo financí pracuje na novele zákona o ČNB, která jí má dát více pravomocí ohledně regulace hypoték. Vláda by ji mohla projednat v polovině roku.

Novinky na hypotečním trhu

Fio banka na začátku května zlevnila hypotéky, zájemci o bydlení mohou získat úrokovou sazbu od 1,48 % p.a. Kromě toho banka zachovává všechny stávající benefity, jako je mimořádná splátka bez poplatků i možnost flexibilního snižování měsíčních splátek díky speciálnímu Hypospořicímu kontu, které je ke každé hypotéce zdarma.
ČSOB v dubnu zvýšila sazby u jednoleté fixace, a to o 0,7 procentního bodu na 4,39 procenta s LTV nad 70 procent. Hypotéku od 66 od 70 procent LTV nabízí ČSOB od 3,59 procenta.
Sazby v dubnu snížila i Wüstenrot u všech fixací o 0,15 procentního bodu. Hypotéky pro vlastní bydlení i Hypotéky Refin v pásmu od 80 do 90 procent LTV.

Více se o aktuálních úrokových sazbách dočtete v článku: Aktuální sazby hypoték: Sazby stagnují. Blíží se bouře?

Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2018

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 2,51 %
Změna oproti minulému období (b.p.) +5
Počet nových hypoték 7 896
Objem nových hypoték 16,871 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 2 136 643 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 305 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 674 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 56 %
Podíl úvěrů na výstavbu 23 %
Podíl ostatních úvěrů 21 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.
Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů.
Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 
Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na https://www.hypoindex.cz/). 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *