EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Petr Zámečník

22. 09. 2017

0 komentářů

ČNB na nových pravomocích k hypotékám hodně záleží

 

České národní bance (ČNB) na nových pravomocích k regulaci hypoték hodně záleží. „Když se předkládala novela zákona o ČNB, tak guvernér Rusnok osobně šel na poslanecké kluby přesvědčovat, že ten zákon má být přijat,“ uvedl Jiří Šindelář z USF ČR na na konferenci FINfest Jaro 2017. (video)

Loading



 


Jiří Šindelář, předseda USF ČR: „ČNB na tom zákonu [o ČNB, který má zavést pravomoci k omezení hypotečních úvěrů – pozn. red.] extrémně záleží. Pro srovnání s tím, když se schvaloval nový zákon o spotřebitelském úvěru, a tehdy ČNB bojovala s tím, že dostane na starosti dohled nad zprostředkovateli spotřebitelských úvěrů, tak to přišel do sněmovny hájit člověk na pozici ředitele odboru. Když se předkládala novela zákona o ČNB, tak guvernér Rusnok osobně šel na poslanecké kluby přesvědčovat, že ten zákon má být přijat.“
„Náhled zákonodárců na nutnost a prospěšnost té normy se mění ve prospěch poradenského pohledu. Je zvyšující se šance, že se podaří prosadit kompromisní řešení, které bude spočívat třeba v tom, že ze tří ukazatelů dostane ČNB jen jeden, který bude moci určovat,“ doplňuje Jiří Šindelář.

„Pozici bank jsme vnímali jako ambivalentní. Je tam zjevně určitá dohoda. Názor bank, resp. České bankovní asociace, přitom bude zásadní. Těžko čekat, že my, jako zprostředkovatelé, to všechno utlačíme,“ uzavřel Jiří Šindelář.
„Řešíme, jak ten zákon upravit, změnit, jak to udělat jinak. Přitom tu máme doporučení. A to doporučení tu může být klidně bez toho zákona. A v současné situaci doporučení vůči bankám dává ČNB poměrně silný nástroj, jak může na nás tlačit, aby vymohla stanovená pravidla,“ říká Tomáš Urban, ředitel nebankovní distribuce Komerční banky.
„Pokud ČNB bude chtít a přijde s nějakým striktním doporučením a při dohlídkách bude tlačit na dodržování vydaných limitů, tak nám nezbude než se tím řídit,“ konstatuje Tomáš Urban.
„Nejsem příznivcem a podporovatelem regulace. Ale nejhorší stav je nejistota. To, v čem se permanentně pohybujeme. Zákon o spotřebitelských úvěrech něco řekne, ale neřekne přesně jak,“ uvádí Tomáš Urban s tím, že když se na výklad zeptáte zákonodárce, ten vás odkáže na dohled. A ČNB řekne „počkejte si na dohlídku, my vám pak řekneme, jak to bude vypadat“.
„Nejistota vždy vyvolá nárůst poptávky po hypotékách,“ upozorňuje Tomáš Urban s odvoláním na historické zkušenosti ze vstupu do Evropské unie, nového Občanského zákoníku či nového zákonu o spotřebitelských úvěrech.
„Bankovní asociace domluvila poměrně hodně věcí,“ uvádí na pravou míru kritiku ČBA Jan Sadil, člen představenstva ČSOB, a dodává: „Původně se hovořilo o více ukazatelích než o třech, fluktuační pásmo také bylo předmětem diskusí.“ Pokud ČNB něco doporučuje, musel by vysvětlovat akcionáři, proč se představenstvo chová jinak, protože ČNB má nejlepší data na trhu.
„My primárně hodnotíme klienta a jeho schopnost splácet. Nemovitost je pouze zajištění úvěru. Je to až krok „b“, když klient nemá na splácení. ČNB to takto nevidí,“ říká Tomáš Urban.
K tomu přisazuje Jiří Paták z Chytrého Honzy: „My se díváme hodně do zahraničí nejen v rámci EU, ale díváme se dál. Líbí se nám třeba to, co dělá Home Credit v zahraničí a podobně. Ne, že poskytuje půjčky, ale jakým způsobem se dívá na risk scoringové modely na rychle rozvíjejících se trzích. A tyto risk scoringové modely na rozvíjejících se trzích dnes vypadají úplně jinak než u nás díky tomu, že jsou reálně svobodnější.“ Umí lépe pracovat s daty a jsou mnohem flexibilnější i díky nižší míře ochraně dat. Místo inovace i v oblasti rizik se firmy musí zabývat byrokracií.
Petr Stuchlík, spoluzakladatel a generální ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum nesouhlasí: „S Home Credit jsem shodou okolností řešil některé věci a oni mi tvrdili, že regulace zejména v některých zemích ve východní Asii včetně Číny, Filipín a Vietnamu je mnohem přesnější a mnohdy přísnější z pohledu ochrany. Otázkou je ale dodržování a dravost bankovního systému. Myslím si, že tu nemáme čínský bankovní systém, který funguje úplně jinak i z politických důvodů. A samozřejmě je to velikost trhu, že dlouho rostou a vyplatí se tam investovat. Ale nakonec je to Evropa, kde chceme žít.“
Hypoindex.cz je mediálním partnerem odborné konference FINfest Podzim 2017.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *