EUR

USD

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR

USD

Text: Monika Lukešová

19. 04. 2018

1 komentář

Hypoteční banka přichází se Zelenou hypotékou

 

Hypoteční banka od 16. dubna začala nabízet zbrusu nový hypoteční produkt. Jedná se o dlouhodobý koncept na podporu výstavby a rekonstrukce moderního a energeticky šetrného bydlení.  

Loading



 


Zažádat o tzv. Zelenou hypotéku může každý, jehož stavba splní energetickou náročnost ve třídě A nebo B.  Banka si pro klienty, pro které je důležitá zodpovědnost vůči životnímu prostředí, připravila řadu finančních benefitů.
Při sjednání této hypotéky banka odmění klienty balíčkem zvýhodnění v celkové hodnotě minimálně 7 000 korun a pro všechny má připravenou rezervu v podobě 20 procent finančních prostředků nad rámec sjednaného úvěru.
Úspory jsou zajímavé pro klienty nejen při vyřizování hypotečního úvěru, ale hlavně při samotném provozu nízkoenergetického bydlení. Chod takových domácností, které využívají takové bydlení totiž znamená pravidelnou každoroční úsporu pro rodinní rozpočet.
„Při nastavování nového produktu jsme se inspirovali v západních zemích, kde se trend zodpovědnosti k životnímu prostředí i v oblasti bydlení, těší velké oblibě. Věříme, že si i v České republice Zelenou hypotéku najde velké množství ekologicky smýšlejících lidí,“ doplňuje mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. Hypoteční banka plánuje novinku nabízet na svých pobočkách, a to ve všech regionech.

Výstavba energeticky šetrného bydlení se může prodražit

Samozřejmě cena takového projektu záleží na velikosti objektu. „Pokud se dům lépe zateplí, instalují se technologie obnovitelných zdrojů (tepelné čerpadlo, rekuperace, solární systémy, apod.) může u průměrně velkého rodinného domu být cena o cca 450 – 600 tisíc vyšší. Pokud k tomuto vezme v úvahu nějaký inteligentní systém řízení a předokenní žaluzie apod., tak lze předpokládat, že cena může být i o 1 mil vyšší,“ říká Luděk Lošťák, majitel společnosti Comfort space, která se specializuje na poskytování služeb v oblasti energetiky, inspekcí nemovitostí a projektů rodinných domů.

Ekologie je trendy

„V posledních letech vnímáme velmi silný zájem našich klientů o energeticky úsporné domy, má podle nás stále větší význam zabývat se otázkou životního prostředí, šetrnou architekturou a zdroji obnovitelné energie. Chceme být bankou, která reaguje na pozitivní trendy a přání svých klientů. Proto umíme tyto zajímavé projekty nejen financovat, ale chceme je i finančně zvýhodnit. Díky Zelené hypotéce podpoříme všechny se zájmem investovat do ekologicky udržitelnějšího bydlení,“ dodala Vokálová.
Nejen trend, ale i ekonomická návratnost je důvodem, proč lidé zateplují starší nemovitosti, nebo rovnou staví domy energeticky šetrnější.
V podstatě lze konstatovat, že rekonstrukce domu se zateplením je mnohdy nejlepším řešením z hlediska ekonomické náročnosti, návratnosti a ve spojení s dotacemi Nová zelená úsporám se tato investice mnohdy stává návratnou za polovinu běžného času. Tudíž, tento trend je zatím velice atraktivním řešením,“ dodává Lošťák.
Momentálně se dají čerpat dotace Nová Zelená úsporám pro zateplení a výměnu tepelného zdroje pro rodinné a bytové domy včetně dotací IROP pro bytové domy mimo Prahu, pro kterou platí dotace Nová zelená úsporám.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *