EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Bydlení pro seniory by mělo být bezpečné. Pomohou i levné úpravy

 


 

Populace stárne a počet lidí starších 60 let neustále roste. Nyní tato skupina tvoří již 23 % všech obyvatel České republiky. Podle průzkumu Diakonie ČCE většina starších lidí žije v domácnostech, které neodpovídají jejich specifickým potřebám.


Většinou úpravy v bytech seniorů jejich blízcí řeší, až když se něco stane. Přitom některým situacím se dá předejít drobnými úpravami nebo zakoupením praktického vybavení bytu.

Lidé v produktivním věku otázku bydlení v penzi často nepovažují za důležitou a hodlají se jí věnovat až tehdy, bude-li to jejich zdraví nebo stav vyžadovat,“ říká Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny. Ke zhoršení zdravotního stavu ale mnohdy dochází ze dne na den a důchodcům je většinou líto peněz vynaložených za věci, které v podstatě nepotřebují.

Protiskluzová podložka je základ

Dobrou věcí, jak předejít nepříjemným úrazům, je protiskluzová podložka do vany. Nestojí moc a může se tak předejít ošklivým pádům v mokré vaně nebo sprše.

Obrázek č.1: Koupelnová podložka může pomoci

REKLAMA


Dalším levným doplňkem, který můžete pořídit svým rodičům nebo prarodičům do bytu je řetěz na dveře. Babička nebo dědeček pak nemusejí otvírat úplně a částečně tak zamezí vniknutí cizí osoby do bytu.

Jenže řetěz na dveřích má i druhou stránku. Kdyby se náhodou stal vašemu blízkému nějaký úraz a on měl zavřené dveře na řetěz, budete se do bytu dostávat o něco déle. Než seženete od sousedů kleště nebo pilku na železo, může být pozdě.

Obrázek č.2: Řetěz na dveře se někdy vyplatí

Stáří klade odlišné nároky na bydlení, než na jaké jsou lidé v produktivním věku zvyklí. Seznam potřebných úprav je dlouhý a je potřeba s nimi začít, dokud máme dostatek sil a financí. Měli bychom myslet na to, že budeme potřebovat například výtah, vyšší postel, sprchový kout místo vany nebo upravenou kuchyň,“ dodává Lukáš Kopecký.

REKLAMA

Pět rad pro bezpečné bydlení:

  •  Klíče od bytu dejte rodině
  •  Kupte protiskluzovou podložku do vany
  •  Mobil noste na šňůrce kolem krku
  • O náročný úklid požádejte děti nebo vnoučata
  • Kupte bezpečnostní řetěz

Obrázek č. 3: Pomožte svým blízkým s úklidem


Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *