EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Bytová výstavba nabírá druhý dech. Jak dlouho vydrží developerům tempo?

 

České stavebnictví pokračuje v růstu. Druhý dech nabírá i bytová výstavba. Počet zahájených bytů dosáhl nejvyšší úrovně od září 2009 a počet dokončených bytů vzrostl oproti loňsku o polovinu. Zaseklo se však vydávání stavebních povolení. Jak dlouho může developerům vydržet tempo výstavby?

Loading



 


Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zrychlila stavební produkce v květnu meziročně na 10,1 procenta. Oproti dubnu se květnová stavební výroba po vyloučení sezonních vlivů reálně zvýšila o 3,2 procenta. Za růstem stojí především pozemní a inženýrské stavitelství, ode dna se ale odpíchla i bytová výstavba.
„Růst stavebnictví v květnu podpořilo pozemní a nově také inženýrské stavitelství. Mimořádně se dařilo bytové výstavbě. Počet zahájených bytů byl nejvyšší od září 2009, dokončené byty dohnaly dubnový výpadek a jejich počet byl o více než polovinu vyšší než loni,“ uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Výstavba bytů se rozjela

Zatímco ještě v dubnu bylo v Česku zahájeno meziročně o 5,3 procent bytů méně, květen přinesl meziroční nárůst počtu zahájených bytů o 17,3 procenta. V bytových domech byla do konce května zahájena výstavba 3 411 bytů, což je oproti loňsku o 5,6 procent více. Počet zahájených staveb rodinných domů vzrostl meziročně o 10,1 procenta na 7 701 bytů. Dokončeno bylo v květnu o 53,3 procenta bytů více než ve stejném měsíci o rok dříve.
Nejvíce se na zahájené výstavbě v bytových domech podílela Praha, kde vzrostl meziročně počet zahájených bytů o 9,2 procenta na 1 063. Během prvních čtyř měsíců letošního roku se přitom začalo stavět pouze 262 bytů. Hlavní město se dostalo do čela žebříčku zahájených bytů mezi kraji až v květnu, kdy se začalo stavět 801 bytů.
Vyhráno přesto Praha v boji s nedostatkem nových bytů zdaleka ještě nemá. Tisícovka zahájených bytů během pěti měsíců vzhledem k ročním prodejům kolem pěti tisíc nových bytů k řešení bytové krize v Praze zdaleka nestačí. Navíc většina ze zahájených bytů v květnu byla v rámci jediného projektu v Modřanech.
„Zdánlivě optimistické číslo je nutné porovnat s reálnou poptávkou. Ta sice kvůli vnějším vlivům (například omezování hypoték) mírně klesá, stále však výrazně převyšuje nabídku. Jen za první čtvrtletí, tedy za tři měsíce, prodali developeři v Praze 1160 nových bytů. To je více, než kolik se jich začalo stavět za pět měsíců,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Povolování staveb se zaseklo

Naději nevzbuzují ani počty nově vydaných stavebních povolení. Stavební úřady v Česku vydaly v květnu 7 565 stavebních povolení, což je o šest procent méně než před rokem. Hodnota těchto staveb klesla meziročně o 10,8 procenta na 27,8 miliardy korun. V Praze bylo vydáno za prvních pět měsíců roku pouze 119 stavebních povolení na novou výstavbu.
„Dostupných bytů v cenících developerských firem stále ubývá a nic na tom nezměnil ani horečný květnový stavební boom. Ten totiž v nejbližších měsících opět poleví a propast mezi poptávkou a nabídkou se znovu zvětší,“ dodal Evžen Korec.
Budoucnost bytové výstavby příliš růžově nevypadá ani podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory: „Rok 2019 ještě nemusí být pro developery vyloženě špatný, ale rok 2020 bude. Nyní je podle mě dobrý čas na prodej bytu, nikoli na koupi. Z toho plyne, že i stavebnictví časem přibrzdí. První polovina roku 2018 je pro odvětví až překvapivě excelentní. Za celý rok čekáme ale zpomalení k osmi procentům. Rok 2019 už přinese nepatrný propad.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *