EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Bytová výstavba nabírá druhý dech. Jak dlouho vydrží developerům tempo?

 

České stavebnictví pokračuje v růstu. Druhý dech nabírá i bytová výstavba. Počet zahájených bytů dosáhl nejvyšší úrovně od září 2009 a počet dokončených bytů vzrostl oproti loňsku o polovinu. Zaseklo se však vydávání stavebních povolení. Jak dlouho může developerům vydržet tempo výstavby?

Loading



 


Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zrychlila stavební produkce v květnu meziročně na 10,1 procenta. Oproti dubnu se květnová stavební výroba po vyloučení sezonních vlivů reálně zvýšila o 3,2 procenta. Za růstem stojí především pozemní a inženýrské stavitelství, ode dna se ale odpíchla i bytová výstavba.
„Růst stavebnictví v květnu podpořilo pozemní a nově také inženýrské stavitelství. Mimořádně se dařilo bytové výstavbě. Počet zahájených bytů byl nejvyšší od září 2009, dokončené byty dohnaly dubnový výpadek a jejich počet byl o více než polovinu vyšší než loni,“ uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Výstavba bytů se rozjela

Zatímco ještě v dubnu bylo v Česku zahájeno meziročně o 5,3 procent bytů méně, květen přinesl meziroční nárůst počtu zahájených bytů o 17,3 procenta. V bytových domech byla do konce května zahájena výstavba 3 411 bytů, což je oproti loňsku o 5,6 procent více. Počet zahájených staveb rodinných domů vzrostl meziročně o 10,1 procenta na 7 701 bytů. Dokončeno bylo v květnu o 53,3 procenta bytů více než ve stejném měsíci o rok dříve.
Nejvíce se na zahájené výstavbě v bytových domech podílela Praha, kde vzrostl meziročně počet zahájených bytů o 9,2 procenta na 1 063. Během prvních čtyř měsíců letošního roku se přitom začalo stavět pouze 262 bytů. Hlavní město se dostalo do čela žebříčku zahájených bytů mezi kraji až v květnu, kdy se začalo stavět 801 bytů.
Vyhráno přesto Praha v boji s nedostatkem nových bytů zdaleka ještě nemá. Tisícovka zahájených bytů během pěti měsíců vzhledem k ročním prodejům kolem pěti tisíc nových bytů k řešení bytové krize v Praze zdaleka nestačí. Navíc většina ze zahájených bytů v květnu byla v rámci jediného projektu v Modřanech.
„Zdánlivě optimistické číslo je nutné porovnat s reálnou poptávkou. Ta sice kvůli vnějším vlivům (například omezování hypoték) mírně klesá, stále však výrazně převyšuje nabídku. Jen za první čtvrtletí, tedy za tři měsíce, prodali developeři v Praze 1160 nových bytů. To je více, než kolik se jich začalo stavět za pět měsíců,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Povolování staveb se zaseklo

Naději nevzbuzují ani počty nově vydaných stavebních povolení. Stavební úřady v Česku vydaly v květnu 7 565 stavebních povolení, což je o šest procent méně než před rokem. Hodnota těchto staveb klesla meziročně o 10,8 procenta na 27,8 miliardy korun. V Praze bylo vydáno za prvních pět měsíců roku pouze 119 stavebních povolení na novou výstavbu.
„Dostupných bytů v cenících developerských firem stále ubývá a nic na tom nezměnil ani horečný květnový stavební boom. Ten totiž v nejbližších měsících opět poleví a propast mezi poptávkou a nabídkou se znovu zvětší,“ dodal Evžen Korec.
Budoucnost bytové výstavby příliš růžově nevypadá ani podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory: „Rok 2019 ještě nemusí být pro developery vyloženě špatný, ale rok 2020 bude. Nyní je podle mě dobrý čas na prodej bytu, nikoli na koupi. Z toho plyne, že i stavebnictví časem přibrzdí. První polovina roku 2018 je pro odvětví až překvapivě excelentní. Za celý rok čekáme ale zpomalení k osmi procentům. Rok 2019 už přinese nepatrný propad.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *